Ekskog ska gallras på Händelöp

En ekskog kommer snart att gallras vid Händelöp, utanför Västervik. Jan Henriksson, från Naturskyddsföreningen i Tjust är bekymrad.
- Här finns stor biologisk mångfald med flera rödlistade arter, säger han.

Jan Henriksson, från Naturskyddsföreningen i Tjust, oroas över den planerade gallringen vid Händelöp. Foto: Ellinor Harrysson

Jan Henriksson, från Naturskyddsföreningen i Tjust, oroas över den planerade gallringen vid Händelöp. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2017-01-04 07:00

Det var i måndags som Jan Henriksson besökte ekskogen i Händelöp. Han såg att det var en planerad gallring av ekskogen och blev bekymrad. Naturskyddsföreningen i Tjust drivit olika naturskyddsprojekt i området längs med kusten och Händelöp har varit en del av de projekten.

År 2016 startade vi ett ekmångfaldsprojekt i Händelsområdet. Vi har inte hunnit gå igenom alla områden, men det vi har sett är ett viktigt område som är intressant för ekmiljöprojektet. Här finns flera rödlistade arter, främst svampar och insekter.

Han berättar att marken har använts som åker och betesmark under lång tid. Först under 1900-talet har ekskogen växt till sig.

- Här finns oxtungssvamp, ekvaxskivling och ekticka. Jag hoppas att man har gjort en klok avverkningsplan för den här skogen. Jag har sett så många exempel på skogsbruk som tyvärr inte gagnar naturen.

Han berättar hur skogsägare inte har haft med sig duktiga biologer som först gör en skogsbruksplan, orsakar stora skador på skogen till liten nytta.

Jan Henriksson har inte träffat varken byalaget i Händelöp som äger skogen eller Holmens skog som ska gallra skogen.

- Här finns en del gamla träd, vilket syns på de gulgröna lavarna som växer på träden. De är inte mycket större än den skog som står runt omkring. Anledningen är att området ligger nära kusten och skogen inte växer lika bra här som inne i landet.

Han anser att med en bra avverkningsplan vid gallringen kan det bli någonting bra inför framtiden, men då ska man veta hur och vilka träd som ska gallras bort. Skogsområdet som ska gallras är på cirka tre hektar.

- Plockar man bort träd finns risken för att man gör det homogent för ögat. Man frigör näring som ger utrymme för buskar som tar över, säger Jan Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om