Nu är det förbjudet att göra upp eld i skog och mark. Vill man grilla är det endast tillåtet att göra det i grillar uppställda i trädgårdar i anslutning till bostads-och fritidshus vid i ordningsställda grillplatser. Engångsgrillar får användas om de inte ställs direkt på marken.
– Nu är det väldigt torrt i markerna. Vi tar höjd för att ha god beredskap, säger Christian Fridsta, brandman i Västervik.
Han berättar att man har gått igenom alla slangar och armaturer i fordonen samt att brandbilarna är laddade med fulla vattentankar.
– Vi måste vara beredda för att släcka en skogsbrand snabbt.
Han säger att räddningstjänsten har fått åkt ut till samma område i Ankarsrum tre-fyra gånger de senaste veckorna.
– Vi vill inte dra några slutsatser av varför det brinner just där, men vi hoppas att det inte rör sig om någon som valt att göra upp eld just där.
Den som bryter mot eldningsförbudet kan komma att dömas till böter.
Hög brandrisk
Peter Helge säger att räddningstjänsten följer SMHI:s prognoser.
– Det finns en skala på ett till fem och nu är den fem. Får vi en skogsbrand nu sätter vi in mer resurser redan i inledningsskedet . Stoppar man inte branden snabbt kan det utveckla sig till en stor skogsbrand vilket ger höga kostnader.
Han tar den stora skogsbranden i Västmanland 2014 som ett exempel.
– Räddningstjänsten i Sverige har lärt sig väldigt mycket av den och hur vi ska göra för att det inte ska bli en sådan stor skogsbrand igen.