Elev skulle inte ha antagits

Dels saknades en detaljerad studieplan, dels skulle eleven aldrig ha fått påbörja sin utbildning vid Västerviks gymnasium. Det hävdar Skolinspektionen, som efter att man i somras fick in en anmälan nu utrett ärendet som gäller en asylsökande ungdom.

Skolinspektionen förutsätter att gymnasieskolan rättar till brister när det kommer till behörighetskrav och individuella studieplaner.

Skolinspektionen förutsätter att gymnasieskolan rättar till brister när det kommer till behörighetskrav och individuella studieplaner.

Foto: Karin Hertz

Västervik2018-11-06 06:00

Eleven i fråga påbörjade vårterminen 2017 en gymnasieutbildning (Introduktionsprogrammet språkintroduktion) i en annan svensk kommun.

I maj samma år flyttade eleven till Västervik och antogs till språkintroduktion vid Västerviks gymnasium.

Dock fick han inte, som sig bör, en individuell studieplan. Eller rättare sagt, han fick en sådan men först i mars månad våren 2018, enligt Skolinspektionen.

Men det stämmer inte, menar gymnasiechef Jörgen Jonsson:

– Alla elever på skolan har en individuell studieplan som är klar redan vid terminens början. Sedan kan det variera hur pass individuell den är, och det är väl detta man i så fall kan ha synpunkter på. Detta gäller framförallt introduktionsperioden på Språkintroduktionen. För elever på nationella program revideras den individuella studieplanen utifårn olika val eleverna gör såsom programfördjupningar och individuellt val.

Skolinspektionen understryker att det är av yttersta vikt att elever som studerar på introduktionsprogram ska ha en individuell studieplan och att en sådan ska upprättas i samband med att utbildningen påbörjas.

Våren 2018 ska Migrationsverket också ha informerat gymnasieskolan om att det gjorts en åldersuppskrivning av eleven i fråga.

Åldersuppskrivningen innebar att eleven skulle fylla 20 år i augusti 2018.

Därmed beslutade kommunen att pojken inte fick fortsätta sina gymnasiestudier – detta med hänvisning till att han inte skulle hinna avsluta dem innan han fyllde 20 år, vilket var en förutsättning som formulerats i studieplanen, och i enlighet med ett beslut fattat av barn- och utbildningsnämnden.

– Efter att man fyllt 20 hänvisas man till vuxenutbildningen (Komvux), säger Jörgen Jonsson.

Enligt Skolinspektionen var eleven i fråga behörig sökande till språkintroduktion våren 2017 men inte till det program som eleven antogs till på hösten samma år.

För asylsökande gäller att man har rätt till utbildning i gymnasieskola endast om man påbörjat utbildningen innan man fyllt 18 år, och enligt Migrationsverket fyllde eleven 19 år i augusti 2017. Han skulle alltså aldrig ha antagits, anser Skolinspektionen.

Eftersom eleven avbrutit sin skolgång vid Västerviks gymnasium blir det inte aktuellt med någon åtgärd från Skolinspektionens sida.

Däremot skriver man i sitt utlåtande:

"Skolinspektionen förutsätter att Västerviks kommun rättar till bristerna som konstaterats i beslutet gällande behörighetskraven till gymnasieskolan och skolans arbete med individuella studieplaner".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!