Genom att lämna motioner får eleverna en unik möjlighet att komma till tals och nå fram med sina åsikter och synpunkter.
Ett av skolans viktigaste uppdrag är att fostra våra elever till engagerade samhällsmedborgare. Det här är ett viktigt steg i det arbetet, säger Daniel Idlund, lärare på Västerviks gymnasium.
Han menar att ungdomar ibland upplever att deras åsikter inte tas på allvar.
Här får man en unik möjlighet att ändra på det.
Tio ska väljas ut
Motionsskrivardagen, som genomfördes på gymnasiet under gårdagen, är starten på den process då elever skriver fram förslag som kan bli verklighet genom politiskt beslut i fullmäktige.
Politikerna får välja ut tio av elevernas motioner som går vidare till ungdomsfullmäktige i mars, säger Daniel Idlund.
Dagen igår började med en gemensam samling för elever, lärare och politiker i gymnasiets aula. Magnus Ek, från Centerns ungdomsförbund var inbjuden föreläsare och talade om vikten av demokrati och vilka möjligheter som finns att engagera sig i samhället.
Efteråt samlades eleverna i sina respektive klassrum, i sällskap av en politiker, för att skriva sina motioner.
Det är viktigt att eleverna får se hur det demokratiska systemet fungerar.Vi hade ett bra engagemang förra året och hoppas att det blir ännu bättre i år, säger Daniel Idlund.
Dan Nilsson (S) är ordförande i kommunfullmäktige.
Ungdomsperspektivet är superviktigt. Som politiker utgår man från sin egen livssituation och det är inte många politiker som går på gymnasiet.