Mellanstadieeleverna utmanas att förändra sina beteenden och tacka nej till bilskjutsen till skolan. I tävlingen får eleverna poäng om de väljer att gå, cyklar eller åka kollektivt till och från skolan.
– Man har ju pratat väldigt länge om att om vi ska göra förändringar mot hållbar utveckling och då är det våra egna beteenden som har betydelse, säger Christian Svensson som arbetar med folkhälsa och klimatfrågor på Västerviks kommun och dessutom är ansvarig för tävlingen.
Eleverna får bonuspoäng om även deras föräldrar, vänner eller syskon väljer bort bilen och på tävlingens hemsida får eleverna tips på hur de kan motivera andra att förändra sitt beteende.
"På egna ben" har pågått i Västra Götalandregionen i drygt tio års tid, så konceptet är väl beprövat. Enligt tävlingens hemsida skjutsas nästan en femtedel av alla mellanstadiebarn till skolan.
Tävlingen är utformad som en poängjakt. Varje klass har en egen hemsida där de kan se aktuell poängsumma.
– Det går även att se hur mycket koldioxidutsläpp man sparar genom att göra den här förändringarna, säger Christian Svensson.
Även elever som måste bli skjutsade kan vara med och tävla, men då måste de hämtas och lämnas på en bestämd plats cirka 500 meter från skolan.
Eleverna får lära sig mer om trafiksäkerhet, miljö, hälsa och hållbar utveckling.
Tävlingen "På egna ben" pågår under vecka 38 till 42 i höst och kommunens 61 mellanstadieklasser är inbjudna. Än så länge är fem klasser anmälda.