Elever sätter upp holkar i skolskogen

Nu kan blåmesar och talgoxar flytta in i tio nybyggda holkar vid Kvännarsjön. De små husen är designade och byggda av skolelever.

Torsten Karlsson pratar med eleverna Hampus, Simon, Filip och Lucas. Nu är alla holkar uppsatta och det är dags att börja gå tillbaka.

Torsten Karlsson pratar med eleverna Hampus, Simon, Filip och Lucas. Nu är alla holkar uppsatta och det är dags att börja gå tillbaka.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-03-29 20:00

Alla elever i klass 7-8 G på Ludvigsborgsskolan har byggt varsin fågelholk under vintern och nu är det dags att sätta upp dem i träden i skogen vid Kvännarsjön.

– Det här är en del i skolans hållbarhetsarbete. Elever läser mycket hållbarhet i skolan i dag, här får vi samverkan över ämnesgränserna, vilket är jättebra, säger läraren Torsten Karlsson.

Just det här skogsområdet är Västerviks kommuns så kallade skolskog. I skogen är det bland annat tillåtet att sätta upp fågelholkar och bygga vindskydd i undervisningssyfte.

Planen är att eleverna ska göra ytterligare ett besök i skolskogen i maj för att se om några fåglar har valt att flytta in i holkarna.

– Då ska vi ha kikare med oss, säger läraren Helene Alfonsson.

Eleverna har också möjlighet att gå till skogen på egen hand om de vill. Holkarna är personligt målade och numrerade. Torsten Karlsson har varit på platsen och tittat ut tio träd och sedan har eleverna fått välja var just deras holk ska spikas upp.

Men plötsligt upptäcker Torsten Karlsson ett naturligt byggt fågelbo i en av ekarna. Alla elever får titta på fågelboet.

– Trädet är redan upptaget. Om vi sätter upp en holk här så finns risken att bara ett bo blir bebott. Då bor fåglarna för nära varandra, det tycker de inte om. Jag tror att vi tar ett annat träd, säger Torsten Karlsson och flyttar stegen från trädet och alla traskar vidare.

På vägen tillbaka till skolan får alla elever varsin platspåse att plocka skräp i. Totalt fyller de sex sopsäckar.

Torsten Karlsson och eleven Hampus hjälps åt att bära stegen.
Torsten Karlsson och eleven Hampus hjälps åt att bära stegen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!