Matsvinnet har inte ökat på skolorna i Västerviks kommun, men det är fortfarande för högt enligt barn- och utbildningsnämnden. Värst är Ellen Keyskolan. Där låg svinnet på 36 procent under en vecka.
- Ambitionen är att vi ska ligga under 20 procent, sa Gunnar Jansson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
På Västerviks gymnasium har eleverna tre alternativ att välja på varje dag, varav ett är vegetariskt.
- Varje dag kontrollerar vi vad som går åt mest, för att kunna anpassa oss till nästa gång den rätten serveras, säger Elisabeth Möller som är restaurangchef.
Varierande åtgång
Ibland är det svårt att veta hur mycket mat som går åt i förväg.
- Nya rätter är oftast lite svårare. Även vegetariskt, som rotfruktsgratäng. Det är eleverna inte jätteförtjusta i, säger Elisabeth Möller.
- Är det köttbullar, som idag, så vet vi att det går åt mer mat. Det brukar vara populärt.
Hur gör ni för att minska svinnet?
- Bland annat försöker vi påminna eleverna om att hellre ta mat en gång extra, än att ta för mycket första gången.
Så småningom får gymnasiet ett eget tillagningskök. Det hoppas man också ska göra skillnad.
- Då kan vi styra över maten på ett annat sätt och frysa ner mer, vilket kan bidra till att svinnet minskar, säger Elisabeth Möller.
Det så kallade tallrikssvinnet, det vill säga maten som eleverna slänger från sina tallrikar, har personalen svårare att styra över.
Det kräver en medvetenhet hos eleverna, menar Elisabeth Möller.
- Vissa elever plockar till sig för mycket och slänger maten när den inte är som förväntat. Det är nog viktigt att man går ut och informerar mer kring det.