Eleverna som går i skolan på helgen

Det är tidig lördag morgon och Gamlebygymnasiet ligger inbäddat i snö. Termometern visar minus 20 grader och hela Gamleby sover. Eller?

Frida Jonsson, Nybro, och Lottie Holmstrand, Blackstad, har båda ett stort hästintresse. Här ses de tillsammans med halvblodet Cute.

Frida Jonsson, Nybro, och Lottie Holmstrand, Blackstad, har båda ett stort hästintresse. Här ses de tillsammans med halvblodet Cute.

Foto:

Västervik2010-02-01 07:24


Snön knarrar som frigolit när jag styr stegen mot smådjurshuset. Där ska finnas några morgonpigga tjejer som alldeles strax har avverkat första arbetspasset för dagen. Mycket riktigt. Elin Langman och Angelica Landin städar i fågelavdelningen så att fjädrarna yr!

Utbildningen botar ormskräck
- Vi går första året och ansvarar för smådjuren under två helger den här terminen, berättar Elin som läser till djursjukvårdare. Vi har till exempel hand om kaniner, getter, reptiler, gnagare och fiskar. Efter utbildningen vill jag jobba på djursjukhus eller i en djurpark, gärna utomlands.
Båda tjejerna bor på internatet, men under de flesta helger och lov reser de hem.
- Det är helt okej att jobba helg, säger Angelica som ska bli djurvårdare. Det ingår ju i utbildningen! Jag siktar på att arbeta i någon djurpark framöver, men jag gillar inte ormar? Kanske blir jag botad genom att lära mig att ta hand om dem under utbildningen.

Blir självständiga
I det stora ljusa stallet står hästboxarna tomma. Stora höpåsar står uppradade i väntan på eftermiddagsmålet. På dagen går gymnasiets 18 hästar ute i hagarna där de har fri tillgång till grovfoder.
Frida Jonsson och Lottie Holmstrand sopar stallgången för glatta livet - rent och snyggt ska det bli innan arbetspasset är över!
- Vi går andra året på hästlinjen, säger Lottie. Just nu jobbar vi var tredje vecka och var fjärde helg eftersom treorna är på praktik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om