Elva ungdomar i kommunen får stanna

Elva ungdomar i Västerviks kommun har beviljats tillfälligt uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen.

Elva ungdomar i Västerviks kommun har fått tillfälligt uppehållstillstånd efter att ha ansökt att få stanna enligt den nya gymnasielagen.

Elva ungdomar i Västerviks kommun har fått tillfälligt uppehållstillstånd efter att ha ansökt att få stanna enligt den nya gymnasielagen.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-01-22 12:00

Uppgifterna kommer från Västerviks kommun och baseras på antalet personer som vänt sig till kommunen för att få stöd efter att ha fått bifall på sin ansökan.

– Det kan finnas fler som sökt men fått avslag, säger Kirsi Sedell Masters, verksamhetschef för flyktingmottagning och integration på Västerviks kommun.

De ungdomar som fått avslag på sin ansökan kan nämligen inte få hjälp av kommunen och de har därför ingen anledning att vända sig dit för att få hjälp.

Det är mycket som ska fixas för den som fått uppehållstillstånd. Först och främst krävs en tur till Migrationsverket i Högsby för att fixa ett uppehållstillståndskort, ut-kort. Sedan krävs två besök hos Skatteverket, dels för att få ett personnummer och sedan för att få ett identitetskort.

– Först med ett id-kort kan de få ett bankkonto. Innan dess är det svårt att ta emot försörjningsstöd, säger privatpersonen Lena Pettersson som tidigare varit god man åt ensamkommande barn och som nu fortsätter att hjälpa ungdomarna.

Men just nu tar det tid att få ett ut-kort. Enligt Migrationsverkets hemsida har företaget som levererar korten tekniska problem.

Utan ut-kort, personnummer, identitetskort och bankkort är det mycket som får vänta. Till en början kan ungdomarna få ekonomiskt stöd från kommunen, men de får inte hjälp av kommunen med att ordna boende.

– Rent generellt är det svårt att hitta en bostad just nu och det finns en viss misstänksamhet mot de som inte har ett svenskt namn, säger Lena Pettersson.

Många av ungdomarna har endast tillfälliga boenden, en del sover på soffan hos vänner.

– Vi har gjort en enklare lösning i ett fall och hjälpt till med boende. Vi har hjälpt de som skulle ha behövt sova ute om de inte fått tak över huvudet. De har verkligen fått kämpa och visa oss att det är omöjligt att skaffa bostad, säger Kirsi Sedell Masters.

Privatpersonen Lena Pettersson berättar att de som fått uppehållstillstånd ses som vilken annan ungdom som helst.

– Det är mycket som ska fixas som de inte har koll på. Mina barn hade inte vetat hur de skulle göra när de var 18, 19 år. De här ungdomarna har inget kontaktnät eller föräldrar som stödjer dem, säger Lena Pettersson.

I Sverige har totalt 11 745 ungdomar ansökt om att få stanna enligt den nya gymnasielagen. Hittills har cirka 5 200 fått ett positivt beslut. Drygt 3 500 ärenden väntar på prövning hos domstolarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!