Socialdemokraterna anser att starttiden för kommunfullmäktiges sammanträden ska vara klockan 13.00. När mötet hålls på andra orter kan tiden vara mer flexibel, anser partiet, eftersom de då gärna vill göra något tillsammans med föreningar eller organisationer på orten.
- Vi anser inte att vi ska ha varannan kväll varannan dag, utan vi vill se samma starttid varje KF-sammanträde - förutom de utlokaliserade, skriver gruppledaren Marcus Fridlund.
Liberalerna förespråkar också dagsammanträden framför kvällsmöten.
- Att efter en intensiv arbetsdag ha överläggningar och beslut i den folkvalda och högst beslutande instansen är, för att uttrycka sig milt, inte optimalt, skriver partiet.
Om mötet hålls på dagtid är det enklare för tjänstemän att delta inom ordinarie arbetstid och kommunsekreterarjobbet blir mer attraktivt. Stressen minskar, och politikerna kan diskutera frågorna utan att se på klockan, menar Liberalerna.
Vill ha kvar kvällsmöten
Sverigedemokraterna har en annan uppfattning. De anser att starttiden för kommunfullmäktige ska vara på kvällstid, precis som tidigare.
- Vissa fritidspolitiker som arbetar i näringslivet kan inte gå på dagsammanträden. Det är helt enkelt inte möjligt att kombinera med att vara egenföretagare eller att ha vissa arbetsuppgifter i näringslivet, skriver Sverigedemokraterna.
Som de ser det är dagsammanträden en begränsning i demokratin i Västervik. Däremot menar de att sammanträdena på kvällstid kan effektiviseras, så att tidsåtgången begränsas till tre timmar.
-Ett exempel är att begränsa talartiden. Vidare bör vi undvika att lägga kommunfullmäktige och kommunstyrelsemötet på samma dag.