En fornnordisk stadsdel i Västervik

För knappt 50 år sedan byggdes en ny stadsdel i Västervik. Området, som i dag har namnet Midgård, är Bostadsbolagets största, med över 500 lägenheter. Här finns en spännande historia, och snart ett nybyggt trygghetsboende.

Västervik2015-06-01 07:27


Midgård byggdes på 60-talet och hade från början namnet Fredsgatan. 30 år senare, i samband med en stor renovering, fick området sitt nuvarande namn, som är hämtat ur den fornnordiska mytologin. I samma veva gjordes en stor satsning på konstutsmyckning i området. Konstnären Jan Pol anlitades för uppdraget. Det är också han som står bakom utsmyckningen på Garpedansberget i Gamleby.

"En möjlighet för integration"
Projektet var statligt finansierat. Helheten - från idé till slutligt genomförande - pågick mellan åren 1993 och 1997. Så här skriver Jan Pol om projektet på sin hemsida:
- Bostadsområdets hyresgäster var en mångkulturell mosaik av invandrare och svenska. Genom en konstnärlig utsmyckning som bröt av den monotont, trista arkitekturen skapades här en möjlighet för integration av bostadsområdets invånare kring den skandinaviska, andliga kulturen.
Utöver färgsättning av samtliga bostadshus skapade han även 17 monumentala skulpturer i fiberbetong, metall, samt målningar på enskilda husfasader. Varje utsmyckning hade ett symboliskt budskap att förmedla om människans andliga och materiella villkor.
- Man kan säga att renoveringen förändrade uppfattningen för människor som växer upp här. Fredsgatan hade ingen bra stämpel, säger Fredrik Andersson, förvaltare på Västerviks Bostads AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om