Förra veckan skrev vår tidning om Helene Henriksson och Torbjörn Skepp, som hyr ut sitt gårdshus till en nyanländ familj. En av familjemedlemmarna har tillgång till en god man, men enligt Helene har den kontakten inte fungerat.
- Tydligen är den personen god man för 13 andra nyanlända samtidigt, det säger sig självt att det inte håller, sa Helene i artikeln.
Margareta Nordin, som själv är god man till flera personer, menar att det är en felaktig uppfattning. En god man kan ha många fler huvudmän än så, det är snarare en ekonomisk fråga. Ersättningen är låg, utslaget på ett år blir det bara några hundralappar i månaden.
- Det är egentligen inte ett jobb, utan snarare ett ideellt uppdrag. För ett normalfall kan du få ut ungefär 7 000 kronor per år.
Många jämför en god man med en personlig assistent, men det är fel, anser Margareta.
- Vi ska se till att personen får de bidrag och samhällsservice de har rätt till. Att ekonomin sköts. Hjälpa till med blanketter. Vi har inte beslutsrätt för någonting, för det krävs att man är förvaltare.
- Vi är inte heller hemtjänst, vi ska inte hålla dessa i handen. Vi ska besöka personen en gång/månad om inget speciellt inträffar.
En god man har två eller flera uppdrag som handlar om att bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person.
- Jag ska se till att de kan söka bostadsbidrag som de har rätt till och socialhjälp om de har rätt till det helt enkelt ansvara för att deras juridiska rättigheter i samhället är omhändertagna.
Förvalta egendom handlar om att sköta ekonomi, betala räkningar och lämna fickpengar.
- Normalt sett får de ett eget kreditkort och så sätter man över en summa till det varje månad. En del klarar inte det, då sätter man över en liten summa varje vecka istället. Det viktigaste är att hyran och övriga räkningar blir betalda och att de får pengar över till mat.
Gode män ska också kontrollera att huvudmannen har en god personlig omvårdnad och social service, även när personen bor på ett boende.
- Det kan hända mellan varven att det inte finns någon som väcker dem på morgonen, då är det lätt att de ligger och sover hela dagarna.
En god man ska besöka sin huvudman en gång i månaden.
- Om personen mår bra, gör man inga fler besök den månaden.
Anser du att gode män borde ha ett bredare uppdrag?
- Nej, det räcker som det är. Vi ser till att personen får hjälp av andra instanser om det behövs. Men arbetet skulle behöva högre status, och vi skulle behöva mer ersättning för all tid vi lägger ner.
Hon funderar kring varför man upplever att kommunens integrationsarbete brister.
- Något är det som inte stämmer. De har 100 timmars samhällsorientering, men frågan är om de utnyttjar den.
Hon menar att det är viktigt att de nyanlända får kunskaper om hur det svenska samhället fungerar.
- Många tror att de fungerar som vi, men det gör de inte. Deras bostäder har inte alltid toalett eller dusch, de lever inte som vi gör.
Enligt Margareta Nordin är det en otroligt liten andel av de som är god man, som inte sköter sitt uppdrag.
- De flesta gör ett bra jobb och varje år redovisar vi vårt arbete till överförmyndaren.