En helg i folkmusikens tecken

Över 100 spelmän samlades i Gunnebo i helgen för att spela, dansa och hedra minnet av spelmannen och låtskrivaren Petter Dufva.

Menuetten återupplivades i gymnastikhallen på Gunnebo skola, till levande musik av Karin Wallin.

Menuetten återupplivades i gymnastikhallen på Gunnebo skola, till levande musik av Karin Wallin.

Foto:

Västervik2014-05-12 06:49


Överallt runt Gunnebo skola hörs musik. Ute på skolgården spelar tre dragspelare ihop, från ett fönster hörs fiolmusik och från skolbiblioteket hörs nyckelharpa.
Under en helg träffas folkmusiker och spelmän från hela landet, och även från Danmark, för att gå kurser, spela, dansa, lyssna på konserter och umgås.

200 melodier bevarade
Spelmannen och mjölnaren Petter Dufva bodde i Verkebäck, och det finns omkring 200 melodier bevarade efter honom, företrädesvis polskor och menuetter.
Årets tema är menuetter. Menuetten är en dans som var populär på 1700- och 1800-talet.
- Vi vill väcka liv i Petter Dufvas menuetter igen, annars är det mest hans polskor som spelas. I år satsade vi även på en danskurs, eftersom vi ville ha fler på dansgolvet på våra danskvällar, säger Peter Pedersen, som arrangerar stämman.
Helgen började med en gammeldanskväll i Folkets hus i Gunnebo, och det gavs även flera konserter. På lördagen hade man en folkmusikkonsert med flera namnkunniga musiker och 15 olika akter, med bland annat kohorn, nyckelharpa, näverlur och dragspel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om