"En situation vi inte är nöjda med"

I veckan har vi berättat om Kalmar läns sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker, som tillsammans har 41 370 innestående komptimmar. "Det är en situation som vi inte är nöjda med", säger sjukhuschefen Henrik Holmberg.

"Samtidigt så har vi ju ett viktigt uppdrag och det är att upprätthålla hälso- och sjukvård", säger Henrik Holmberg.

"Samtidigt så har vi ju ett viktigt uppdrag och det är att upprätthålla hälso- och sjukvård", säger Henrik Holmberg.

Foto:

Västervik2018-10-11 18:00

Den 24 september fanns ett innestående kompsaldo hos länets sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker på totalt 41 370 timmar, vilket motsvarar 20 heltidstjänster på ett år. I Västervik är siffran för samma yrkesgrupper 10 154 timmar. Om man lägger till undersköterskor, skötare, fotterapeuter och sjukvårdsbiträden så blir summan 14 846 timmar.

– Att övertid uppstår på arbetet är inga konstigheter. Sedan så har vi ju perioder där det är mer övertid, exempelvis sommaren. Det är en situation som vi inte är nöjda med och jobbar kontinuerligt med för att minska, säger Henrik Holmberg, sjukhuschef på Västerviks sjukhus.

– Samtidigt så har vi ju ett viktigt uppdrag och det är att upprätthålla hälso- och sjukvård, det är ju en kombination som är svår att hantera ibland, fortsätter han.

Hur menar du med att det är en situation som ni inte är nöjda med?

– Det är väl klart att vi vill slippa lägga ut övertid på våra medarbetare. Samtidigt så kommer det korttidsfrånvaro som är svårt att hantera på annat sätt.

Hur arbetar ni med att försöka minska övertidsarbete?

– Vi jobbar kontinuerligt med personalrekrytering och personalplanering. Vi har ett tajt samarbete med våra högskolor runt omkring oss, framför allt Campus Västervik som gör ett fantastiskt jobb med att utbilda nya sjuksköterskor.

Det var Gudrun Brunegård (KD) som först lyfte frågan om "övertidsberget" i landstingsfullmäktige. Hon berättade sedan för VT att siffrorna berodde på en för låg grundbemanning inom landstinget.

Ligger problemet i att sjukhuset har en låg grundbemanning?

– Jag vill inte säga att det är låg grundbemanning. Det handlar om att vi i bland har vakanta tjänster som är svåra att tillsätta, men det är något vi jobbar på med olika rekryteringsåtgärder.

23 dubbelpass utfördes under senaste semesterperioden på akutmottagningen, vad säger du om den siffran?

– Jag har inga kommentarer till det egentligen. Det är en personalplanering som man har gjort på akutmottagningen. Dubbelpass är förstås inte bra och vi måste se till att medarbetarna har så god återhämtningstid som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!