En vandring genom den nordiska mytologin

I bostadsområdet Midgård vilar en spännande historia, med spår från den nordiska mytologin. Här finns både jättar och asagudar, men det gäller att vara uppmärksam, för de visar sig bara vid speciella tillfällen.

Västervik2015-06-18 22:15


Två gånger i juni anordnar Bostadsbolaget i samarbete med Teaterskeppet och ABF dramatiserade konstvandringar i Midgård. Anders Johansson, fastighetsskötare på Bostadsbolaget, lotsar publiken genom skapelseberättelsen som börjar långt före den tid vi lever i nu. En tid då det var ödsligt, kargt och livlöst.
- Ur isen formades plötsligt en jättefigur, stor som en människa. Det var Ymer, den första manliga varelsen, berättar Anders Johansson.
Ur rimfrosten uppstod också en ko, Andhumbla, som livnärde Ymer med sin mjölk. Andhumbla var den första kvinnliga varelsen.
Andhumbla livnärde sig genom att slicka på stenar belagda med salt. En sysselsättning som samtidigt framskapade gudarnas förfader, Bure, som var den första mänskliga varelsen. Bure fick en son som hette Bor, som tillsammans med jättedottern Bestla fick tre sönder: Oden, Vile och Ve. De tre sönerna tog livet av Ymer, och tillverkade världen av hans kropp.
- Av köttet blev det jord, av blodet vatten och av ögonbrynen skapades Midgård, berättar Anders Johansson.
Midgård var namnet på den borg som beboddes av människorna, beläget i världens mitt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om