Endast fem sökande inför hösten

Bara fem sökande i höst till gymnasieprogrammet. Därför föreslår gymnasieledningen att programmet läggs på is. Det blir nu politikerna som ska avgöra hur det blir.

"Vi föreslår att programmet tar en paus" säger Jörgen Jonsson, gymnasiechef. Foto: Ellinor Harrysson

"Vi föreslår att programmet tar en paus" säger Jörgen Jonsson, gymnasiechef. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-04-09 21:05

I en skrivelse till barn- och utbildningsnämnden föreslår gymnasiet att utbildningen läggs på is inför läsåret 2018-2019.

- Det vi pekar på är att det är för få sökande till programmet. Vi har endast fem sökande i år, och av dem är bara tre behöriga dessutom. Jämför man det med samhällsprogrammet där vi tar in 56 elever så är det viss skillnad, säger Jörgen Jonsson, gymnasiechef.

- Därför föreslår vi att programmet tar en paus, och att man sedan utreder om det ska finnas kvar eller inte.

Det estetiska programmet har haft ett vikande elevunderlag under flera år, trots flera marknadsföringsinsatser.

En av följderna blev att bild- och forminriktningen avvecklades 2013. Sedan dess erbjuder man endast inriktningen musik.

- Det var en stor process 2013 där vi blev tvungna att göra anpassningar till budgeten. Då avvecklades även teknikprogrammet och barn- och fritidsprogrammet, säger Jörgen Jonsson.

"En dalande trend"

2010 var det 18 elever som fullföljde utbildningen, därefter har antalet minskat för varje år. Vad det beror på är svårt att veta, menar Jörgen Jonsson.

- Det finns en dalande trend i hela landet. Estet är att högskoleförberedande program, men jag tror ändå att man upplever att andra program är bredare. Många som är intresserade av kultur, teater och dans ägnar sig redan åt det på Kulturskolan i Västervik.

Att samläsa det estetiska programmet med andra program ses inte heller som ett alternativ.

Närmast till hands ligger en samläsning med det samhällsvetenskapliga programmet, men då skulle elevgrupperna bli för stora enligt gymnasiet.

- I dagsläget finns inga beslut att utöka SA-programmet med fler platser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om