Engagemang för Blankaholm

En aktiv och gemytlig liten ort där folk engagerar sig och ställer upp för varandra. Förhoppningsvis en beskrivning som stämmer in på många små samhällen, men i Blankaholm blir "andan" extra tydlig. Utan den så hade kanske hamnområdet med bryggor, café och planteringar inte funnits. Men hur det ser ut kommande år hänger fortfarande i luften.

Västervik2015-06-08 07:50


När Sonja Hedman-Folke och Jan Folke åkte från Kristdala till närmaste skärgårdsort i Västerviks kommun hamnade de i Blankaholm.
-Vi gick in i lanthandeln och frågade "Hur är det att bo här?". Kerstin Malmberg tog tre timmar av sin dag och visade oss runt. Folkets Hus, sporthall, skola och förskola, gästhamn och värdshus. Hon visade vad orten hade att erbjuda - vilken ambassadör!
-Hon lyckades verkligen. Vi som ville lämna skogen och bo lite öppnare, gärna nära havet, föll för Blankaholm.
Eftersom det var bostadsbrist i Blankaholm, då såväl som nu, bodde Sonja och Jan i sin katamaran den första sommaren.
-Vi har nog provat alla boendeformer här. Hyrt lägenhet i andra hand och även bott i campingstugorna innan vi kunde köpa hus i maj 1999.

Fel detaljplan
Deras arbete handlade från början om att utbilda inom IT och projektkunskap i Västerviks kommun. De startade bland annat IT-Växthuset i det gamla brygghuset i gästhamnen, något som senare även blev byns mötesplats med café.
Så småningom gled paret mer och mer in på turism och 2003 blev Sonja Hedman-Folke och Jan Folke tillfrågade att ta över stugarrendet.
- Vi tog även över dåvarande kiosk och byggde till så att vi kunde ha en mindre restaurang där, "Havsterrassen".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om