Ensamkommande flyktingbarn ökar

Det fortsätter att komma många ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Landets kommuner kommer nu att tvingas ta emot fler barn än vad de har avtal med Migrationsverket. Vår tidning ställer frågor till Gunilla Öhrling, tillförordnad socialchef i Västerviks kommun, om hur detta påverkar kommunen.

Västervik2015-07-15 22:28

Det kom drygt 4 500 ensamkommande flyktingbarn till Sverige det första halvåret 2015. Det är mer än dubbelt så mycket som kom samma tid som förra året. Invandringen av ensamkommande flyktingbarn fortsätter att öka och förra veckan kom det drygt 400 barn till Sverige. Migrationsverket kommer därför att tvinga kommunerna att ta emot fler ensamkommande flyktingbarn, både de som tar emot många och de som än så länge inte har tagit emot några.

Västerviks kommun
I Västerviks kommun finns det två asylboende för ensamkommande flyktingbarn med totalt 17 platser. Båda boendena ligger i Gamleby.
Lika många platser finns i Västervik för unga som har fått permanent uppehållstillstånd.
Har ni några platser kvar för ensamkommande flyktingbarn som inte har fått asyl?
- Ja vi har några platser kvar. Det finns fortfarande lite luft i systemet. Men det kan gå fort och platserna kan fyllas snabbt, säger hon.
Vad händer om ni blir tilldelade fler ensamkommande flyktingbarn än de som platser som ni har lediga?
- De får man titta på då hur man ska lösa det. Det finns alternativa lösningar.
Vad är alternativa lösningar?
- Det kan vara att vi hittar tillfälliga lösningar i kommunen eller att vi får placera ut ungdomarna på annan ort, säger Gunilla Öhrling.
Hon berättar samtidigt att Västerviks kommun har totalt 55 platser om man räknar in de ungdomar som är placerade i familjehem eller som är över 18 år och har en egen lägenhet med visst stöd.
- Stödet är en del i ungdomarnas integration, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om