- Att ge handlarna direkt stöd till verksamheten är inte tillåtet, säger Lotti Jilsmo, landsbygdsutvecklare på kommunen, men att ersätta dem för utförd tjänst följer däremot helt riktlinjerna.
Servicepunkterna inrättades bland annat för att underlätta för kommunen att nå ut med samhälls- och turistinformation, ge möjlighet till invånarna att ha tillgång till dator med internet och skrivare, möjlighet att köpa fiskekort och sätta upp anslag om lokala evenemang och aktiviteter.
Service
I servicen ingår också att få hjälp att hitta information på kommunens hemsida och att vid behov hjälpa till att nå rätt person på kommunen. Om möjligt ska de också ta emot och lämna ut beställda böcker vid bokbussen. Det ska också finnas en kaféhörna och från och med januari 2018 ska även wifi finnas installerad.
Arrangemang
- Butikerna kan få upp till 100 000 kr per år beroende på vilka punkter de uppfyller och själva har möjlighet att ha, berättar Lotti Jilsmo, och fortsätter:
- Servicepunkterna ska också anordna eller vara delaktiga i minst tre arrangemang per år på orten. Antingen kan man arrangera egna verksamheter eller vara medhjälpliga när andra arrangerar. Informationsmöten och biljettförsäljning inför arrangemang är ett par sådana exempel.
Butikerna som idag har servicepunkter är Gunnebo, Hjorted, Totebo, Blankaholm, Blackstad, Odensvi, Edsbruk och Ukna samt sommartid Handelsboa på Hasselö.