"Ett enda felsteg kan i värsta fall leda till en dödsolycka"

Tänk dig att du är fullt upptagen med att skruva fast en tung balk i en stolpe. Eller att du ska ta loss en krockskadad bil som trasslat in sig i ett vajerräcke. Med bilar som kör förbi strax bakom ryggen i alldeles för hög hastighet. - Det är ett farligt arbete. Vi önskar verkligen att fler bilister visade mer hänsyn, säger Lars-Erik "Lasse" Brånäng, Räckesmontörerna Jobrå AB.

Hela familjen Brånäng jobbar i familjeföretaget Räckesmontörerna Jobrå AB. Fr v Kristoffer, Tobias, Lars-Erik, Inger, Elina och Ida. Foto: Lena Dahlberg

Hela familjen Brånäng jobbar i familjeföretaget Räckesmontörerna Jobrå AB. Fr v Kristoffer, Tobias, Lars-Erik, Inger, Elina och Ida. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-04-11 08:24


Lasse Brånäng har monterat vägräcken som anställd långt tidigare i livet, men eftersom jobbet var tungt och slitsamt valde han istället att starta bilverkstad i Gamleby 1990. Några år senare blev han sjuk av lackfärgen och blev tvungen att ta sig för något annat.

- Eftersom jag kunde branschen blev det naturligt att återgå till vägräcken. Jag köpte in en gammal buss som byggdes om. Den fungerade både som förvarings- och sovplats.


- Till att börja med hade vi gamla maskiner och ett ålderdomligt arbetssätt, men företaget gick bra så vi kunde investera i nya maskiner och fordon. På så sätt förbättrades och utvecklades både arbetssättet och arbetsmiljön för de anställda. Det blev inte lika slitigt längre.


Familjeföretaget utgår från gården Norrsjö i Lofta, där Lasse och Inger Brånäng bor. Maskinparken består av en TMA-bil som skyddar arbetarna och varnar övrig trafik, en lastmaskin, en traktorgrävare och sex servicebilar. Dessutom två hålslagningsbilar. Den nyaste har Kristoffer Brånäng konstruerat själv.

De moderna maskinerna har lett till att arbetet blivit effektivare. För 20 år sedan satte man 250 till 300 meter vägräcken i veckan. Nu är den siffran 1000 till 1500 meter.

- Det är framför allt hålslagningsbilarna och de specialanpassade verktyg som vi tillverkar själva, som gör att det går fortare.

Läs mer i måndagens papperstidning

Att montera väg- och broräcken är många gånger ett farligt arbete. Foto: privat
Att montera väg- och broräcken är många gånger ett farligt arbete. Foto: privat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om