Ett gratis dagläger för alla unga

Kommunen arrangerar under två veckor helt avgiftsfria dagläger för barn och ungdomar på Marsbäcken. Man erbjuder allehanda aktiviteter och har kulturvärdar som kan tolka till arabiska. Om man inte har möjlighet att ta sig dit finns det bussar som hämtar och skjutsar.

Dina Ahmad och sonen Khaled Alkhaled gillar daglägret på Marsbäcken.Foto: Åsa Thaberman

Dina Ahmad och sonen Khaled Alkhaled gillar daglägret på Marsbäcken.Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2016-08-11 15:00

Nu på sommarlovet sista veckor kan alla ungdomar i Västervik få ta del av ett gratis dagläger på Marsbäcken.

Västerviks kommuns kulturenhet står som organisatör och man kommer att få prova på flera olika aktiviteter.

För att alla ska kunna vara med kommer två bussar och hämtar upp ungdomar från både södra och norra stadsdelen. Kommunen har fått bidrag med 740 000 för att nå ut till barn och ungdomar och kunna erbjuda alla gratis aktiviteter.

Kulturvärdar

– Alla mellan 6-15 år är välkomna, men de yngsta behöver ha med sig en vuxen eller ett syskon, säger Britt Ramsten som är utvecklingsledare på Kulturenheten. Man har även anställt kulturvärdar som kan arabiska och på så sätt kan hjälpa till att integrera barn och föräldrar som är osäkra på svenska.

Rami Alshehabi arbetar som kulturvärd på Mejeriet och i Ankarsrum. Han anordnar aktiviteter för både svenska och nyanlända barn. Själv kom han till Sverige från Syrien för tre år sedan och vet att det är skönt med någon som pratar samma språk.

– De känner sig trygga med mig och det är viktigt att ha bra kontakt med föräldrarna också.

Cirkuskonster

Den här veckan kan man få lära sig cirkuskonster av Norrköpings Ungdomscirkus och nästa vecka kommer det att vara blandade aktiviteter där man kan få prova på hantverk, träna karate, träffa polis och räddningstjänst och kanske träffa en häst.

Inne i det blåvita tältet på Marsbäcken finns på tisdagseftermiddagen ett 15-tal barn och ungdomar och några föräldrar. Man tränar på att slå kullerbyttor och att jonglera. Femåriga Khaled Alkhaled är yngst på lägret. Han är där tillsammans med sin mamma Dina Ahmad.

– Vi har fått hjula och tränat på kullerbyttor, berättar han på utpräglad Västerviksdialekt.

Mamma Dina berättar att Khaled vill komma till lägret varje dag, igår var han där med pappa och idag med mamma. Om de har tid tänker de komma varje dag till Marsbäcken.

– Nu har vi lärt oss svenska så bra att vi kan söka på nätet och hitta såna här roliga grejer, säger Dina Ahmad med ett stort leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om