Det senaste exemplet är nog när kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S) valde att fatta beslut om de kommunala bolagens konkurrens med näringslivet. Han var överens med Harald Hjalmarsson (M) om hur en policy skulle se ut i kommunstyrelsen för att kort tid efter dra tillbaka uppgörelsen i kommunfullmäktige. Han ville fatta beslutet två gånger. Det räckte inte med att fatta beslutet en gång, det skulle ju bli rätt också, menade Tomas.
Moderaterna har satsat stort på att vara ett oppositionsparti, vilket fått dem att vända sina egna beslut ryggen från 2012. Främst gäller det besluten om införandet av kommunala bolag och hur de ska få ta ut vinster.
Vänsterpartiet tog sig vatten överhuvudet efter sommarens torka. Hela partistödet gick till en föreläsning om vatten och kommande vattenbrist i kommunen, dagarna efter höstens skyfall som gav drygt 100 millimeter regn. Få kommunala tjänstemän och politiker i länet valde att lyssna på fördraget av experter från bland annat SMHI.
Miljöpartiet vill minska påverka av fossilt bränsle i kommunen. Ändå valde man att lägga ner sina röster när frågan om förlängning av landningsbanan i Mommehål beslutades vid kommunfullmäktige i april.
Liberalerna fortsätter med att stoppa in ett finger i munnen, höja det mot skyn för att känna efter åt vilket vinden blåser åt. Man hoppas alltid på västliga vindar men ibland blåser det från öster också.
Kristdemokraterna kämpar för att vårdplatserna ska återöppnas på länets sjukhus. De vill samtidigt minska kostnaderna för inhyrd personal. Var bemanningen ska komma från är man mer förtegen om då pengarna inte räcker till.
WesterwiksPartiet vill höja skatten med 50 öre och de extra pengarna ska räcka till allt. Tankarna går till Felix Körlings barnvisa "Om pappa ville ge ja en femöring" Partiet vill höja lärarlönerna, bygga fler särskilda boenden och utöka personalen. Investeringen ska inte finansieras av nya lån, då man anser att kommunens skuld är för hög. Pengarna som blir över efter skattehöjningen ger man tillbaka till medborgarna i form av mer kultur.
Socialistiska Välfärdspartiet gillar att höra sina egna röster så att kommunfullmäktiges ordförande Dan Nilsson får avbryta dem i talarstolen. En passande julklapp kunde vara en inspelningsutrustning så att de kunde höra sig själva om och om igen.
Sverigedemokraterna vill att alla kommuninvånare över 70 år ska få åka buss gratis. De berättar inte om vilka nationaliteter det gäller eller vilken hudfärg resenärerna får ha.
Centerpartiet anser att hela Sverige ska leva. Många riksdagsbeslut är fel, både för höga och för låga. Flygskatten är fel utformad. restaurangmomsen för hög, kilometerskatten är fel och mjölkpriset för lågt. Samtidigt skriker Överumsborna efter en vårdcentral och i Ankarsrum är man rädd att ortens enda matbutik konkurreras ut av Coop själva i Västervik. Men de frågorna väljer man att ducka för.
Över allt detta vakar Vision bakåt... förlåt, Vision Västervik som inte nöjer sig med fem jobbskatteavdrag utan man vill även ha billigare taxor från de kommunala bolagen så man kan fylla ut sina egna plånböcker ytterligare.
Många frågor har också avgjorts under året. Förutom förlängningen av flygplatsen har Västerviks hamn fått en ny ägare. Björn Ulvaeus fortsätter bygget på Slottsholmen med eller utan hotell. Strandpromenaden i Västervik ska rustas upp, Hamngatan ska enkelriktas och Västerviks centrum ska få p-skiva. Detta trots att det kommer att kosta kommunen cirka fyra miljoner kronor i uteblivna parkeringsavgifter. Ett tips är därför att låta Turistbyrån sälja kartor till våra turister som visar hur man hittar ut ur centrum, det skulle kunna ge en bra slant även om den inte täcker upp hela förlusten av intäkten som parkeringarna ger.
Till sist ska också nämnas att Janne Näsström lyckats med ett trolleri. Han trollade bort hela Marsbäcken och det utan publik.