Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) har tillsatt en samordnare för frågor som rör de unga som varken arbetar eller studerar. Samordnaren Inger Ashing kommer att arbeta tillsammans med tio kommuner, där Västerviks kommun är en av de.
För rektor på Västerviks gymnasium Jörgen Jonsson är det ett erkännande att man har kommit långt i de frågorna.
– Vi fick besök av Aida för ett antal veckor sedan. Hon lyssnade av just de frågorna. Det känns väldigt bra att vi får delta i den här utredningen.
Hur kommer det sig att gymnasieministern vill att just ni ska vara med?
– Vi har varit framgångsrika när det gäller att lyckas få färre elever att lämna sina studier i förtid eller att hitta praktikplatser till elever som känner sig skoltrötta.
Halverat antal avhopp
Läsåret 2013-2014 var det 32 elever som hoppade av sina gymnasiestudier i förtid. Detta läsår är det 15 elever som har hoppat av sina studier.
– För läsåret 2014-2015 var det 24 elever som slutade i förtid. Av de har 18 återupptagit sina studier eller börjat arbeta.
Hur har ni gjort för att motivera eleverna att hitta en nystart?
– Det handlar om motiverande samtal. Man måste möta ungdomarna på individnivå och förstå varför det blev som det blev.
För att klara av det arbetet finns det 4,5 coachtjänster som håller kontakten med de elever som har hoppat av sina studier.
Är det ekonomiskt försvarbart att ha så många coachtjänster?
– Det är jättesvårt att räkna på vilken samhällsnytta det får, men det handlar om miljonbelopp om en elev hamnar i utanförskap .
Jörgen Jonsson menar också att det är väldigt viktig att ha en avslutad gymnasieutbildning.
– Företagen skriker efter utbildad personal och det är lätt för utbildade ungdomar att hitta sitt första jobb.