– Det känns väldigt positivt att jag har fått en möjlighet att vara på vår nationella lista. Det är både hedrande och ett sätt för mig att propagera för att man verkligen går och röstar, säger Lena Segerberg (S).
– Att vara den lokala företrädaren och en drivande kraft i länet känns väldigt viktigt. Att vi har två kandidater från Västervik är jättebra och förhoppningsvis kan valdeltagandet stiga, säger Elin Landerdahl (M).
Lena Segerberg har en lång politisk karriär bakom sig. Under mandatperioden 2014 – 2018 var hon landstingsråd med ansvar för sjukvården i länet. I dag sitter hon som ledamot i regionfullmäktige. Elin Landerdahl är politisk sekreterare för Moderaterna och andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, bland annat.
Båda Västervikspolitikerna har nämnvärda platser på partiernas nationella valsedel inför EU-valet den 26 maj. Lena Segerberg, plats 15 och Elin Landerdahl, plats 14.
Hur viktigt är EU-valet?– Otroligt viktigt. Mycket viktigare än vad många tror. Väldigt många av lagarna som finns där påverkar oss, allt från miljön till våra livsmedel, säger Lena Segerberg.
– Det börjar redan när man häller i frukostflingorna på tallriken och fortsätter sedan när man sätter dig i bilen för att åka till jobbet, säger Elin Landerdahl.
I EU-valet 2014 placerade sig Västervik lågt bland valdeltagandet i Kalmar län. Då var siffran 44 procent, men med två lokala kandidater hoppas både Segerberg och Landerdahl att den siffran ska upp.
– Det har blivit mer och mer personcentrerat också. En enskild ledamot i ett län kan påverka väldigt mycket, säger Lena Segerberg.
– Det bör puttas upp mycket mer. Jag tror dock folk känner att Bryssel är för långt bort eller inte har koll på hur mycket EU påverkar oss. Men nu när vi är två politiker som Västerviksbor känner igen, säger Elin Landerdahl.
Vilka ser ni som era viktigaste frågor?– De demokratiska rättigheterna, jämställdheten, miljön och klimatet. Just klimatfrågan kommer vi aldrig att klara själva. Vårt mål är att vi ska minska utsläppen med 55 procent, säger Segerberg.
– Jämställdhet, miljön, tryggheten och migrationen. Vi vill bland annat ge tullarna mer verktyg och lägga pengar på forskning kring hur vi kan utveckla kärnkraften, säger Landerdahl.
I frågor som rör välfärden skiljer sig dock de två Västervikskandidaterna åt.
– Vi ser en risk med att flytta ner välfärdsfrågor till Bryssel. Alla beslut tas inte bäst där nere. Sverige ligger verkligen i framkant när det gäller välfärd och arbetsmarknad, och får extrema åsikter majoritet är vi rädda att vi tvingas backa i vår utveckling, säger Landerdahl.
– Och vi säger tvärt om. Det är viktigt att de regelsystem vi har i Sverige ska kunna exporteras till övriga länder. Vi anser att kommer man till Sverige för att jobba ska man ha samma lön och rättigheter, säger Segerberg.
Ska Sverige införa euro som valuta?– Nej, säger Segerberg.
– Inte i dagsläget, säger Landerdahl.
Ska EU ha mer eller mindre politiskt inflytande?– Det är nog ganska lagom som det är just nu, säger Segerberg.
– Jag håller med, det är lagom, säger Landerdahl.
Ska EU:s klimatmål höjas?– Det ska höjas. Jag förstår inte människor som säger att de inte har någon klimatångest, säger Segerberg.
– Det ska höjas. Vi vill lägga pengar på forskning, klimatfrågan är jätteviktig, säger Landerdahl.