Den senaste tiden har varghybrider blivit en vanlig rubrik i media. Sveriges radio P1 rapporterade i förra veckan om att det blir allt vanligare med varghybrider i Sverige trots förbudet mot avel. Sveriges radios program Kaliber har också granskat ämnet i serien "Den vilda aveln". I närheten av Vimmerby syntes i förra veckan vad som tros vara två varghybrider på vägen mellan Hjorted och Västervik.
Per Jensen är professor i etologi, djurs beteende, vid Linköpings universitet. Han har skrivit 13 populärvetenskapliga böcker, bland annat "Den missförstådda hunden", "Hundens hemligheter" och "Hundars liv och språk".
– Det är en del människor som ägnar sig åt att få fram varghybrider av underliga anledningar som jag inte riktigt förstår. Det är direkt farligt, säger han och förklarar vidare.
– Egenskaperna blandas på ett oförutsägbart sätt. Man kan råka få med hundens oblyga tamhet mot människor kombinerat med vargarnas starka rovdrift och revirdrift. Det du får då är ett livsfarligt djur som inte är ett dugg rädd för människor men samtidigt kan bete sig väldigt aggressivt.
Med varghybrider menas en korsning mellan en hund och varg. Enligt Jordburksverket är dessa hybrider förbjudna 1:a till och med 4:e generationen efter korsningen mellan tamt och vilt djur.
– Vi har haft hundar i över 15 000 år och under den tiden har människor avlat hundar för att de ska bli lätta att ha att göra med. De ska vara samarbetsvilliga, fungera att ha i familjer och så vidare. Det man gör när man korsar in varg är att man riskerar att ta bort mycket av det man det man tidigare har avlat fram. Istället kan man får ett djur som inte alls är intresserat av att samarbeta med människor, lyda eller bete sig på ett vettigt sätt. Jag är mycket, mycket kritisk till hybrid-verksamheten, att det finns folk som ägnar sig åt det trots bättre vetande och vad lagen säger, menar Per Jensen.
Vad finns det för fördelar med varghybrider?
– Jag kan bara se nackdelar. Jag gissar att det är någon sorts macho-grej. Att det är tufft att ha ett nästan vilt djur som husdjur. Samma märkliga läggning som får en del att vilja ha lejon eller en tiger hemma fast att det är livsfarligt.
Kan det hota den svenska vargstammen?
– Om det är hybrider på rymmen kan de givetvis para sig med vilda vargar. Då kan man få in hundgener i den vilda vargpopulationen med allt vad det innebär av risker i förändrat beteende och utarmning av vargstammen.
Om någon ser en varg eller hybridvarg, hur ska hen bete sig?
– Hålla sig på ett behörigt avstånd men inte vara rädd i onödan. Är det riktiga vargar kommer de vara skygga och bege sig därifrån. Men är det hybrider är det risk att de kommer vilja ta kontakt. Då ska man fortfarande försöka hålla sig på avstånd för de är inte att lita på.
Vad krävs för att en varg ska gå till anfall mot en människa?
– Är det är riktig varg, då står vad som krävs skrivet i stjärnorna för det händer inte. Vargar går inte till anfall mot människor. Den som har anledning att vara orolig är den som släpper sin hund som sedan springer utom kontroll. Om en sådan hund stöter på en varg så finns det risk att vargen kommer ge sig på hunden. Men inte på människa. Finns inga registrerade vargattacker i Sverige åtminstone de senaste 100 åren. Risken är betydligt större om det är en varghybrid.