Det är mycket att hålla reda på och många frågor som måste besvaras innan man kan genomföra ett generationsskifte. Det berättar Magnus Christiansson som är något så ovanligt som auktoriserad generationsskiftare på LRF Konsult. Det innebär att han är en av dem som planerar och genomför generationsskiften åt företagets kunder.
Enkelt uttryckt är ett generationsskifte när någon i familjen ska ta över en fastighet från någon annan i samma familj, ofta över generationsgränsen. Eller sälja gården för den delen.
I LRF:s fall handlar det om fastigheter och gårdar med lantbruks- och skogsmark, bland annat.
Det är det elfte året som man anordnar generationsskifteskvällar. Det här året hölls mötet i Gamleby, på Åby herrgård. Syftet med mötena är att informera och självklart också att skaffa sig kunder.
– Det var fullsatt, närmare 50 personer kom. Det brukar vara ungefär vartannat år som det kommer mycket folk, året efter kommer det något färre, säger Magnus Christiansson.
50 personer innebär i runda slängar att det är ungefär 20 gårdar som kan väntas byta ägare under en överskådlig framtid. Ibland är det enkelt, ibland är det svårare.
– Det kan vara komplicerat. Framför allt är det en fråga som ofta skjuts på framtiden. Det är ibland svåra frågor man måste ta ställning till så man vill inte riktigt ta tag i det, säger Magnus Christiansson.
Dels kan det handla om vilket syskon som ska ta över gården, hur man ska dela upp gården, om man ska samäga eller kanske vem som har störst intresse av vidare drift om det är ett aktivt lantbruk som det handlar om. Eller så kan det handla om att köpa ut något syskon eller sälja vidare.
– För många blir våra kvällar en tankeställare. Man inser att man nog bör tänka över de här sakerna och ta tag i det.
Magnus Christianssons råd är att vara ute i god tid, och även tänka på de mjuka frågorna.
– Tänk över allt i tid och kom igång. Vissa frågor kan vara känsliga att prata om och det är inte alltid man vet i familjen hur man vill göra.
Många passar också på att fråga under informationskvällarna.
– Det handlar ofta om det rent juridiska. Vad händer om någon dör? Vem ärver vad, och vad händer med gården om vi inte gör någonting?
Just de mjuka frågorna är något Magnus Christiansson säger att man får diskutera själv, hemma vid köksbordet.
– Det är inte det vi kan bäst. Men det är viktigt att ha ett startdatum och en plan inför framtiden.