Extra möte om krisen i VIK redan på onsdagen

Det blir ett extra kommunstyrelsemöte i Västervik, redan på onsdagen, med anledning av den ekonomiska krisen i VIK.

Kommunalrådet Tomas Kronståhl.

Kommunalrådet Tomas Kronståhl.

Foto:

Västervik2018-04-24 21:20

Nyligen köpte Västerviks kommun restaurangdelen "Hyllan" i ishallen av Västerviks Ishockeyklubb för att få klubbens ekonomi på fötter. Nu har VIK lämnat in en ansökan om att omgående få hjälp med ytterligare en miljon kronor av kommunen för att rädda klubbens likvida kris.

- Klubbens ekonomi är i ett utsatt läge av flera anledningar. I budgeten man gjort har man haft en förhoppning om publiksiffror på 1 500-1 600. Men istället har man hamnat på 1 300, säger Tomas Kronståhl (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Ökade kostnader

Från klubben uppger man också att kostnaderna har ökat, bland annat sedan Västerviks gymnasium startat en ny hockeyprofil.

- Man kan säga att VIK har drabbats av växtvärk. Det har gått för bra för fort och man har inte hunnit anpassa kostymen efter verksamheten i allsvenskan, säger Tomas Kronståhl.

Avancemanget till allsvenskan ställer helt andra krav på klubben. De ska bland annat kunna visa upp ett eget kapital på 1, 5 miljoner.

- Det är där problemet ligger. Man når inte riktigt upp dit och därför behöver man stöd från kommunen. Samtidigt försöker man dubbla stödet från näringslivet.

"Vill se en budget"

Frågan togs upp på kommunstyrelsens sammanträde i måndags. Men innan något beslut fattas vill politikerna veta hur klubben tänker lösa ekonomin på längre sikt.

- Vi vill se en budget för 2019. Risken är annars att man kommer tillbaka till kommunen om ett år igen och ber om ännu mer pengar, säger Tomas Kronståhl.

Han anser att frågan är angelägen för hela kommunstyrelsen, ett delegationsbeslut är därför inte aktuellt.

- Jag vill inte vara domaren som gör den bedömningen. Det är viktigt att alla kan ta ställning. Jag är heller ingen ekonom, så det är svårt för mig att säga vad som är rimligt, säger Tomas Kronståhl.

Budgeten ska presenteras av klubben senast idag klockan 12.00, då kommunstyrelsen kallar till ett extra möte.

Conny Tyrberg (C) är tveksam till ett eventuellt bidrag.

- För närvarande skulle jag inte gå med på det, med tanke på övriga föreningar i kommunen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om