EXTRA: Ny vändning i juldagsmordet

Ungt par från mindre ort utanför Västervik anhölls i dag.

Polisen letar efter ledtrådar. Foto: Roger M Carlsson

Polisen letar efter ledtrådar. Foto: Roger M Carlsson

Foto:

Västervik2015-12-28 09:49


Utredning av juldagsmordet i Västervik, där en 39-åring knivskars till döds och två yngre män skadades (båda har lämnat sjukhuset), har i dag tagit en ny vändning.

Sedan julhelgen har tre män och två kvinnor suttit anhållna misstänkta för mord och försök till mord. I går kväll släpptes de båda kvinnorna, 22 och 19 år gamla, samt den äldste av männen, 26 år.

I dag anhölls i stället två nya personer, ett par från en mindre ort i Västerviks kommun. Kvinnan är 26 år och mannen 24 år. Båda är anhålla på sannolika skäl misstänkta för mord eller mordförsök. Samma misstanke kvarstår mot de båda män, 21 och 18 år gamla och hemmahörande i Västervik, som är fortsatt anhållna. De båda sistnämnda ska vara bröder med varandra.

- Jag kan bekräfta att de fyra som nu är anhållna har olika former av relationer till varandra. Antingen är de släkt eller pojk- och flickvän. Vi tror oss nu vet orsaken till bråket på Perugatan i Västervik på juldagen. Det har förekommit tidigare händelser som vi tror ligger bakom detta, säger förundersökningsledare Kjell Jannesson vid åklagarmyndigheten i Kalmar.

En av polisens teorier är att mordet har kopplingar till det rån och misshandel av en man, som inträffade på Resecentrum i Västervik tidigt på julaftonsmorgonen. Mordet på juldagsnatten ska ha varit en hämnd för detta.

- Jag kan bekräfta att det är en av de teorier vi jobbar utifrån, säger Kjell Jannesson.

Den nu 26-åriga kvinnan ska under juldagseftermiddagen ha uttalat hot på sociala medier mot en av de skadade vid bråket senare på natten. Mannen är närstående till den 39-åring som mördades.

Har detta hot på något sätt kunnat kopplas till mordet?
- Det är ingenting som jag kan kommentera, säger Jannesson, som inte tror att det kommer bli aktuellt med några ytterligare anhållanden.

- De personer som nu är anhållna är de som är intressanta för oss. Just nu lutar det åt att jag kommer begära flera av dem häktade.

För de två först anhållna männen, 21- och 18-åringen måste begäran om häktning göras senast i morgon vid lunchtid.

Uppgifter gör också gällande att det var en av de yngre männen, och inte mordoffret, som var den primära måltavlan för knivattacken?
- Jag kan inte säga något om det. Vi har som sagt var en hyfsad bild av vad som har hänt. Nu fortsätter utredningsarbetet med såväl teknisk undersökning, förhör och inre spaning. Det är ett massivt arbete som har gjorts och som vi även har framför oss, berättar Kjell Jannesson.

Avser kommande förhör både med de misstänkta och med vittnen?
- Det stämmer. Det finns vittnen som har varit på platsen i samband med och strax efter händelsen.

Har någon av de anhållna erkänt brott?
- Det kan jag inte uttala mig om. Däremot finns det de av de anhållna som har medgett att de har befunnit sig på platsen vid den aktuella tidpunkten, säger Kjell Jannesson.

I dag har polisen setts utföra ytterligare tekniska undersökningar i området kring Perugatan i Västervik. Bland annat har soptunnor längs den troliga flyktvägen undersökts.

Har mordvapnet hittats eller är det detta man nu letar efter?
- Det kan jag inte kommentera, säger Kjell Jannesson.

Samtliga fyra personer som nu sitter häktade är sedan tidigare kända av polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om