F-kasseanställd anmäld för dataintrång

En anställd vid Försäkringskassan i Västervik har anmälts för att ha gjort otillåtna slagningar i myndighetens register.

En anställd på Försäkringskassan misstänks har gjort otillåtna datasökningar på anhöriga.

En anställd på Försäkringskassan misstänks har gjort otillåtna datasökningar på anhöriga.

Foto: Jan-Christer Persson

Västervik2018-10-05 18:00

Försäkringskassans personalansvarsnämnd har efter att ha utrett ärendet bestämt sig för att lämna över det till åklagare.

Den anställde har under 2017 och 2018 sökt information om sex anhöriga. Totalt har tjänstemannen tagit del av 46 dokument som bedömdes som otillåtna. Det har handlat om uppgifter om sjukpenning, bostadstillägg, aktivitetsstöd och pensionsgrundande inkomst.

Till Försäkringskassans egen utredning säger den misstänkte att hen "inte minns större delen av handlingarna", och att hen inte varit ombedd av någon anhörig att utföra slagningarna.

Enligt utredningen har den anställde genomgått fler internutbildningar som rör säkerhetsfrågor, och om vad som är otillåten informationssökning. Enligt lag får de anställda inte göra sökningar i myndighetens datasystem om de inte har rättslig behörighet att handlägga ett ärende.

Försäkringskassans informationsavdelning säger att man inte kommenterar enskilda ärenden. Däremot säger man att man har rutiner för att upptäcka otillåten informationssökning, dessutom agerar man när det uppstår misstankar om att någon gjort något som strider mot reglerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!