Få bristningar vid förlossning

Kvinnosjukvården i Kalmar län är bland Sveriges bästa. Det framgår av Hälso- och sjukvårdsrapporten 2018 som publicerades under onsdagen.

Kvinnosjukvården i länet får goda resultat i Hälso- och sjukvårdsrapporten 2018.

Kvinnosjukvården i länet får goda resultat i Hälso- och sjukvårdsrapporten 2018.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-06-14 16:30

Den del av rapporten som mäter medicinskt resultat för kvinnosjukdom och förlossning visar gott resultat för landstinget i Kalmar län. När det gäller andel bristningar vid förlossning utan instrument och stora blödningar vid vaginal förlossning är siffrorna bland de bästa i landet. Det är en avsevärd förbättring mot resultat som redovisats under den senaste fem-tioårsperioden, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

Andra områden som visar positiva siffror i länet är: patienters och befolknings syn på vården, tillgänglighet, patientsäkerhet och ortopedi.

Ett av de områden som visar på sämre resultat är hjärtsjukvården.

– Fördelen med en rapport med öppna jämförelser är att det blir fokus på områden där vi som vårdgivare har ett förbättringsarbete att göra. Vi får aldrig slå oss till ro. Den medicinska utvecklingen går hela tiden framåt och vårt mål är att invånarna i Kalmar län ska få tillgång till bästa möjliga hälso- och sjukvård, säger Ingeborg Eriksson, i pressmeddelandet.

Om rapporten

Hälso- och sjukvårdsrapporten 2018 från Sveriges kommuner och landsting (SKL) är den första i sitt slag och tanken är att den ska komma ut årligen.

Totalt är det 15 olika områden som skärskådas i rapporten i form av totalt 185 olika indikatorer.

Uppgifterna i sammanställningen hämtas från den webbaserade databasen Vården i siffror, därför är de flesta siffror också från 2017.

Syftet är dels att beskriva den aktuella utvecklingen inom hälso- och sjukvården med fokus på tillgänglighet, patienternas erfarenheter och syn på vården, men också utifrån medicinska resultat i olika sjukdomsgrupper.

Ett annat syfte är att jämföra landstingen med varandra i den tradition av öppna jämförelser som sedan länge är etablerad i Sverige. Dessa jämförelser är ett stöd för landsting och regioner och bidrar till transparens om sjukvårdens kvalitet och effektivitet.

Källa: www.ltkalmar.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om