Få studerar vidare i Västerviks kommun

Fortfarande är det få som väljer att studera vidare i Västerviks kommun – framförallt bland unga män.

Studentmyller på universitetsområdet i Linköping. Jämfört med många andra svenska kommuner är det få ungdomar från Västervik som läser vidare.

Studentmyller på universitetsområdet i Linköping. Jämfört med många andra svenska kommuner är det få ungdomar från Västervik som läser vidare.

Foto: Jeppe Gustafsson

Västervik2018-10-06 10:00

Det visar statistik som Universitetskanslerämbetet presenterade tidigare i månaden. Tillsammans med Statistiska centralbyrån har myndigheten följt upp hur många som sökt sig till högskolestudier vid 19, 21 och 24 års ålder. I alla tre ålderskategorierna ligger Västervik under riksgenomsnittet.

9,8 procent av de ungdomar från Västerviks kommun som är födda 1998 hade gått vidare till högre studier när de var 19 år. Bland ungdomarna födda 1993 hade 38,6 procent påbörjat en högskoleutbildning. Framförallt är det många kvinnor som väljer att börja studera vidare efter några år.

Bland 19-åringarna i Västerviks kommun har 11,7 procent av tjejerna börjat på högskola mot 8,2 procent av killarna. Bland 24-åringarna är motsvarande siffror 50,7 för tjejerna mot 26,5 procent för killarna.

Universitetskanslerämbetet skriver i sin analys att bland annat föräldrarnas utbildningsnivå spelar roll för om ungdomarna kommer att läsa vidare. Inte förvånande ligger universitetsstäder som Lund, Uppsala och Linköping över rikssnittet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om