Smittade fåglar har hittats även i vårt län

Fågelinfluensa har konstaterats hos vilda fåglar även i vårt län. Cecilia Hultén på SVA berättar hur du ska göra, om du hittar en död fågel.

I Kalmar län har fågelinfluensa hittats hos två vitkindade gäss. Bilden är från Västervik, men just här har ingen fågelinfluensa påvisats.

I Kalmar län har fågelinfluensa hittats hos två vitkindade gäss. Bilden är från Västervik, men just här har ingen fågelinfluensa påvisats.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2022-08-05 06:00

Hittills är det två vitkindade gäss som har haft konstaterad fågelinfluensa i Kalmar län i år, men statistiken släpar efter en del, eftersom det förekommer att döda fåglar blir liggande i frysen i flera veckor, innan de skickas iväg för undersökning.

Från Västerviks kommun har flera döda fåglar skickats in, men hittills har ingen av dem varit smittad med fågelinfluensa.

Cecilia Hultén är epidemiolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Hon säger att det är ovanligt att fågelinfluensan fortsätter på sommaren, som den har gjort i år. Den brukar följa samma tider som annan influensa och spridas mest under vinterhalvåret.

– Vi vet inte varför smittan har hängt kvar såhär, säger hon.

Det är också nytt att så många havsbaserade fåglar har drabbats, så som har varit fallet på västkusten.

– På något sätt har det antagligen kommit in i deras häckningskolonier, där de lever tätt, säger hon.

Även ett stort antal vilda gäss och svanar har konstaterats smittade med fågelinfluensa den här gången.

Ska man vara orolig, om man har höns?

– Man kan gärna mata dem inomhus, eller under tak, speciellt inom områden där man har hittat smitta. Ju fler landbaserade vilda arter som drabbas, ju större är risken för tama fåglar och fjäderfän, säger Cecilia Hultén.

Men just nu finns inga högriskområden eller zoner med restriktioner i Sverige. Aktuell information om detta finns på Jordbruksverkets hemsida.

undefined
Ganska många vitkindade gäss har konstaterats smittade med fågelinfluensa i Sverige det senaste året.

Det är ofta lite större fåglar som har konstaterats smittade med fågelinfluensa, men om man hittar flera döda fåglar av en mindre art, tycker Cecilia att man mycket väl kan rapportera in dem.

Man ska alltså inte skicka in fågeln direkt. Först går man in på SVA:s hemsida och skriver en rapport. Sedan är det en viltveterinär där som bestämmer om fågeln ska undersökas.

Cecilia Hultén rekommenderar att man inte tar i fågeln med bara händerna, utan använder handskar och plastpåse.

Den typ av fågelinfluensa som sprids nu, kan också smitta människor, även om det är ovanligt. Björn Olsen, som är expert på fågelburna infektionssjukdomar, tycker att man ska vara försiktig, om man hanterar sjuka eller döda fåglar:

– Även om risken är liten, så kan man bli allvarligt sjuk om man smittas. Som en svår covid med diarréer, feber och hosta, bland annat, säger han i en intervju som har publicerats på Birdlife Sveriges hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!