Familjen vars fritid är fylld med sport

"Barnen har alltid hängt med på allt vi gjort."

Nicklas Enlund och Pia Östangård har alltid sportat tillsammans. Varefter barnen Loke, Aron och Tuva kom fick de hänga med. Nu är det framför allt längdskidor, orientering och löpning som gäller. Foto: Lena Dahlberg

Nicklas Enlund och Pia Östangård har alltid sportat tillsammans. Varefter barnen Loke, Aron och Tuva kom fick de hänga med. Nu är det framför allt längdskidor, orientering och löpning som gäller. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-02-29 10:36


Det är ingen tvekan om vad familjen Enlund-Östangård ägnar sina lediga stunder åt. I köket står längdskidor lutade mot dörrposten, på bänken ligger skidglasögon, strax intill bunten med orienteringskartor, och i ett hörn står lådor med vallningsutrustning staplade på varandra.

Träningscykel i vardagsrummet och redskap för styrketräning i dörrkarmen har kanske fler familjer, men en stakmaskin i hallen? Här bor det folk där det sportas lite mer än vanligt.

"Dyrast valla vinner", säger Nicklas Enlund lite skämtsamt. Men faktum är att längdskidor är en riktig så kallad materialsport. Hur den budgeten ser ut vill han inte ens tänka på. Bättre är det då med orientering eller löpning. Där är det inga större kostnader.

- Längdskidor tar också mycket tid, eftersom det är långt att åka till olika spår. Ett par kvällar i veckan åker vi från Blackstad till Eksjö, för att träna. En eller två gånger varje helg är det tävlingar. Dessutom åker vi till fjällen för att träna när det är lov.

Skidgymnasium
Nicklas Enlund är idrotts- och biologilärare på Östra Ringskolan i Gamleby. Sambon Pia Östangård är idrottslärare på Åbyängskolan i Gamleby. De bor i utkanten av Blackstad med tre barn: Loke går i nian, Aron i sjuan och Tuva i fyran.
Och alla gillar att sporta. Längdskidor, löpning och orientering. Men också paddling när årstiden tillåter. Och vandring. Alla utövar inte alla sporter lika mycket. Längdskidor är mest Nicklas och Lokes "grej". De tränar målmedvetet, Loke siktar på skidgymnasiet i Mora till hösten. Eller möjligen inriktningen skidorientering. Drömmen är att nå så långt som möjligt, i alla fall på nationell nivå. Nicklas ser sparringen av Loke som en bra träning för honom själv.

Och när de inte glider på konstsnö är det rullskidor som gäller.

Ibland blir det krock
Orientering har mer blivit Aron och Tuvas sport. Men hela familjen hänger på även där. Pia är också med som ledare i GOK, Gamleby Orienteringsklubb.

- Att det blev orientering hade lite att göra med att Aron tappade motivationen att springa. I orientering är det inte löpningen som är i fokus. Han gillar att fokusera karta i första hand, i andra hand löpning.

Sommaren 2014 deltog hela familjen i Tjust 2-dagars, och började träna mer efter det. GOK har en bra barn- och ungdomsverksamhet, året runt, enligt Pia.

Ibland blir det dock krockar mellan olika familjemedlemmars intressen och mellan tävlingar. Konstigt vore det väl annars.

- I somras blev det ingen vandring, som Nicklas ville, eftersom vi skulle delta i O-ringen. I ett regnigt Borås.

Läs mer i måndagens papperstidning

Sommaren 2014 besteg familjen Enlund-Östangård Kebnekaise. Aron, Loke och Tuva hänger med på allt.
Sommaren 2014 besteg familjen Enlund-Östangård Kebnekaise. Aron, Loke och Tuva hänger med på allt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om