Familjerna Olson och Alshekh-Zahraa lär av varandra

De träffas i Stadsparken för att leka, prata och ta en enkel kaffe ur medhavd termos. Inget avancerat och bara om det finns tid i vardagspusslet. – Alla kan bli värdar, det är bara att våga sträcka ut handen, säger Frida Olson.

Samer Alshekh och Heba Zahraa med barnen Amjad och Raghad träffar Tomas och Frida Olson och deras barn Stina och Kalle och hunden Malgo i projektet VästerviksVärd. Foto: Lena Dahlberg

Samer Alshekh och Heba Zahraa med barnen Amjad och Raghad träffar Tomas och Frida Olson och deras barn Stina och Kalle och hunden Malgo i projektet VästerviksVärd. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-10-17 10:00

Tomas och Frida Olson är själva relativt nyinflyttade till Västervik, det är fem år sedan de kom hit från Stockholm. Nu har de barnen Stina, tre år och Kalle, två år. Samer Alshekh kom till Västervik från Syrien för två år sedan, hans fru Heba Zahraa har varit här i ungefär ett år. De har barnen Amjad, snart fem år och Raghad, två år.

– Vi fyllde i ett intresseformulär om att bli VästerviksVärd på biblioteket och matchades sedan med en liknande familj som vår, säger Tomas Olson.

Lär av ny kultur

Familjerna har träffats fyra, fem gånger sedan i våras. Både lek och prat utomhus samt i de två familjernas hem.

– Det är trevligt att bara ta en fika och prova på något från varandras kulturer. Vi kan också hjälpa till med småsaker, förklara och tipsa, säger Frida Olson.

– Samer och jag har ätit lunch nån gång. Vi lever ju ett hektiskt småbarnsliv och får passa på när det går, säger Tomas Olson.

Viktigt med svensk kontakt

Samer Alshekh säger att han anmälde sin familj när han fick höra talas om projektet VästerviksVärd.

– Det är viktigt för oss att träffa svenskar, dels för att lära oss bättre svenska men också för att veta hur svenskar tänker. De behöver också lära känna oss och våra traditioner.

– Ja det här är bra för integrationen, tycker Tomas Olson.

Samer Alshekh är arkitekt och har fått arbete hos Bostadsbolaget. Heba Zahraa är kemist, men läser just nu på SFI. Kanske flyttar de för att få arbeten som motsvarar deras utbildningar, kanske stannar de.

– Det mesta finns i Västervik, och det är lugnt och inte så mycket folk här, tycker Heba.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om