Fängelse för våldtäkt mot barn

Göta hovrätt i Jönköping skärper straffet för två män som stod åtalade för grov våldtäkt mot barn.

En ung man ersätts för den tid han satt frihetsberövad misstänkt för våldtäkt. Polisutredningen ledde aldrig fram till något åtal.

En ung man ersätts för den tid han satt frihetsberövad misstänkt för våldtäkt. Polisutredningen ledde aldrig fram till något åtal.

Foto: Scanpix

Västervik2018-07-30 22:00

Männen friades vid en rättegång i maj. Samlag hade ägt rum, men tingsrätten i Kalmar ansåg inte att det var klarlagt att männen förstått hur unga flickorna var. Det förekom inte våld eller tvång, däremot var båda flickorna minderåriga.

Domen överklagades, och kammarrätten i Jönköping gör en helt annan bedömning: Visserligen anser man inte att brottet ska klassas som grov våldtäkt mot barn, däremot döms männen för våldtäkt mot barn. I domen skriver man att männen hade anledning att anta att flickorna var under 15 år, och borde agerat därefter.

Även gärningsmännen var förhållandevis unga, 16 respektive 18 år, det påverkar straffen. Den yngre döms till ungdomsvård och 120 timmars ungdomstjänst. Den äldre döms till ett år och tre månaders fängelse. Därefter utvisas han ur landet.

Rätten var inte enig. Två ledamöter ansåg att männen skulle dömas sexuellt utnyttjande av barn. Man hänvisar till att det inte återstod lång tid innan flickorna fyllde 15 år. De dömda männen ska betala skadestånd till flickorna. Den ene mannen ska betala 115 000 kronor vardera till de målsägande. Den andre ska betala 115 000 kronor till en av flickorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om