"Fantastiskt att så många velat skänka"

På lördagen, dan före dan före dopparedan, var det äntligen dags för de familjer som ansökt till Julhjälpen att få sina klappar.

Hela hallen hos Emelie Engberg var på lördagsmorgonen fylld av julklappar.

Hela hallen hos Emelie Engberg var på lördagsmorgonen fylld av julklappar.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2018-12-23 18:00

I flera veckor har Emelie Engberg samlat, sorterat och ordnat med alla julklappar. En summa pengar hade också samlats in till julmat, som inhandlades på fredagskvällen och kördes ut tillsammans med julklapparna.

– Det är fantastiskt att så många har velat skänka julklappar, säger hon.

Hemma hos Emelie och hennes sambo Mattias Gustafsson i Kilmare är hela hallen full av kartonger och kassar, som i sin tur är fulla av julklappar.

Genom Facebook har familjer kunnat ansöka om hjälp och sedan har Emelie lagt ut förfrågningar på Facebooksidan, utefter familjens behov och önskningar. Och responsen har varit stor.

Resten av familjen har helt enkelt blivit indragna i Emelies engagemang.

– Ofrivilligt från början, säger Mattias, och erkänner att han är cynikern i familjen.

– Jag tänkte att vi får säkert inga ansökningar och det är väl ingen som vill skänka till det här. Men jag har fått ändra uppfattning. Det har gått över alla förväntningar och jag är överväldigad över folks givmildhet, säger han.

– Jag tänkte också att det säkert är många som hör av sig som bara vill ha grejer. Och sådana kommer förstås alltid att finnas, men nu tänker jag i stället att om det är tio familjer som får julklappar och en är en fuskare, då har vi ändå hjälpt nio familjer till en underbar jul.

Eftersom det är första året är antalet ansökningar ganska lågt, däremot har de fått in väldigt många julklappar. Faktiskt så många att barnen i familjerna kan få flera julklappar var. Och Emelie tänker fortsätta även nästa år.

– Men om det är fler som söker kanske de inte får lika mycket då. Allt beror ju på vad vi får in. Men vi är noga med att ingen ska stå utan, säger Emelie.

Pernilla Harrysson på Blomsterlandet visar upp granar för Emelie, som ska välja ut den finaste.
Pernilla Harrysson på Blomsterlandet visar upp granar för Emelie, som ska välja ut den finaste.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!