Får betala för skador

Den danska segelbåt som för en tid sedan seglade in i kommunens elledningar kommer nu att få stå för kostnaderna. Det är inte första gången någon förstör elledningar i skärgården. Då man orsakar skador får man själv stå för kostnaderna.

Västervik2016-08-06 10:00

För ett antal dagar sedan körde en dansk segelbåt in i en jordledare mellan Skjutarholmarna och Krokö.

Ledningarna finns där på en höjd av 13 meter och den danska båtens mast var 16 meter. En jordledare blev förstörd. Ledningarna går till öarna i området, bland annat Idö som har en stor restaurangverksamhet.

Kommunen var tvungna att bryta strömmen till Idö för att reparera skadorna, men inga andra skador uppstod för elabonnenterna.

– Vi märkte ingenting när det hände berättar Helene Nilsson som driver Idö skärgårdsliv. Kommunen ringde och frågade om de kunde stänga av elen några timmar.

Det är Västerviks kommun som äger ledningarna ute i skärgården och det råder inte brist på skyltar som varnar för ledningarna.

– Vi skyltar enligt alla lagens regler, men det här hände förra sommaren också. Då var det en segelbåt på väg mellan Kalmar och Stockholm som körde in i ledningen säger  Per-Erik Ekström som är nätchef i på Västerviks kommun.

– De chansar helt enkelt, tror Per-Erik Ekström. Nu får de stå för kostnaderna fortsätter han, det behövdes tre personer och ett antal timmar för att laga felet.

På måndag kommer fakturan på ett antal tusen kronor att skickas till den danska familjen.

 – Det är skadeståndsrättsliga regler som gäller, om man orsakar en skada får man stå för kostnaderna säger Västerviks Notarius Publicus Ingemar Jeanlo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om