Får jag ta med mig hunden in i butiken?

Att ta med sig sin hund in i butiken när man handlar låter som rena skämtet för en del, för andra är det en självklarhet. I Västervik hanterar butikerna eventuella fyrfota besökare på olika sätt.

Före hundförbudet på Flash kom det ibland in kunder med sina hundar och Annie Thor berättar om en incident där en hund kräktes på golvet.

Före hundförbudet på Flash kom det ibland in kunder med sina hundar och Annie Thor berättar om en incident där en hund kräktes på golvet.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2019-04-20 18:00

Nyligen gjorde Astma och allergiförbundets tidning Allergia en undersökning för att se hur många av ett antal klädkedjor som tillåter hundar i butikerna. Eller som inte gör det. Initiativet kom efter att många av medlemmarna i förbundet berättat att de upplever att hundar allt oftare verkar tillåtas i framför allt klädbutiker.

Av hänsyn till framför allt allergiker har några kedjor, Lindex, MQ och Gina Tricot, tagit en policy om att inte tillåta djur i sina butiker.

– Det finns både folk som är rädda och som är allergiska. Även om man har en liten hund som man bär på armen så finns det risk för att det fastnar päls i kläderna. Och det är av hygienskäl också, säger Maria Hedberg på Gina Tricot i Västervik.

– Att vi har en gemensam policy känns bra. Om det är någon som blir sur så har vi något att hänvisa till.

Policyn har dessutom kompletterats med en skylt vid ingången.

Ut från Kjell & Company kommer Linda Söderkvist med lilla hunden Lisa. Hon berättar att hon varit här förut och handlat och att det då gått bra att ta med sig hunden in.

– Men det är inget jag förutsätter, jag frågar alltid först om det går bra, säger hon.

– Hon är så lugn, så det brukar inte vara några problem.

Butikschefen Christoffer Gustavsson berättar att butiken inte har någon hundpolicy.

– Det går bra att ha med sig hunden in om det är ok med personalen som jobbar, säger han.

På dörren vid klädbutiken Flash sitter en hundförbudsskylt.

– Det är inte gemensamt för alla, men vi här i Västervik har många kunder som är allergiska, säger Annie Thor.

– Dessutom är det inte kul för kunden när man hittar hundhår på kläderna.

Hon berättar att det främst är sommartid som turister tar med sig sina hundar på stan och vill komma in i butiken.

– Ofta kommer de från storstäder där det är mer accepterat.

Sedan de satte upp skylten har det inte varit några problem. Tvärtom har många tackat dem för initiativet.

– Det är många som är allergiska mot pälsdjur, jag själv också. Ibland känns det som att hundarna är mer välkomna än vi människor, till vissa ställen, säger Julia Engvall, som också jobbar på Flash.

På torget sitter Silke Martens med hunden Wilma. De bor i vanliga fall i Tyskland och Silke berättar att där är hundar välkomna nästan överallt. Utom i mataffärer.

– Det som kan vara lite svårt här i Sverige är att hitta någonstans att äta. Nu var vi hungriga så då fick vi köpa snabbmat och sätta oss här, säger hon.

I tyskland, där Silke Mertens och hennes hund Wilma bor i vanliga fall är hundar välkomna i stort sett överallt utom i matbutiker, berättar hon.
I tyskland, där Silke Mertens och hennes hund Wilma bor i vanliga fall är hundar välkomna i stort sett överallt utom i matbutiker, berättar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!