Färgrik höst i Kerstins trädgård

Lila glasbär, eldröd perukbuske och brandgul lönn.

Kerstin Jergil räfsar med måtta. Löven hamnar i rabatterna, i komposten eller mals sönder av gräsklipparen. Foto: Lena Dahlberg

Kerstin Jergil räfsar med måtta. Löven hamnar i rabatterna, i komposten eller mals sönder av gräsklipparen. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2015-11-16 10:50


Blommande fuchsia, rosor och rudbeckia. Inget konstigt alls, om det inte vore för att det är en bra bit in i november.

Hemma hos Kerstin Jergil, ordförande i Sällskapet Trädgårdsamatörerna Nordöstra Smålandskretsen, finns det fortfarande växter som blommar, men även en hel del annat som uppskattas av en "trädgårdsnörd".

Om bara altanen har rätt läge och dessutom ligger skyddad från snåla vindar, är det fullt möjligt att sitta ute och läsa i den sparsamma novembersolen. Något som både Kerstin Jergil och hennes man Stellan passar på att göra så fort tillfälle ges.


Paret flyttade till huset i Västervik 1974. Tidigare ägare hade odlat en hel del. Odlingar som Jergils ersatte med gräsmatta.

Men varefter barnen växte upp förändrades också trädgården.

- Det har varit fotbollsplan, cykelvägar och skateboardramp här men när barnen flyttade ut har det istället blivit fler rabatter.

- Även om gräsmattan blivit mindre tycker jag det är viktigt att det finns gräs i en trädgård. Det lugnar.

Kerstin Jergil är så gott som dagligen i trädgården. Även när det är höst. Förutom att det finns en del arbete att utföra går det också alldeles utmärkt att bara gå runt och njuta av höstfärger, växter som fortsätter blomma eller mata de orädda talgoxarna med jordnötter. Direkt ur handen.


- Jag städar bara bort det som är fult. Växterna klarar vintern bättre om man inte städar bort för mycket. Många växter är också väldigt fina när det blir frost.

Det som Kerstin gör innan vintern är att plantera lökar, dela och flytta växter samt gräva upp dahliaknölar.

- De får torka först så att jag kan borsta bort jorden, sedan förvarar jag dem torrt och svalt.

- Pelargoner och salvia förvarar jag i källaren där jag har extra ljus.

Vad gör du med alla löv då?
- Lägger i komposten, räfsar in över rabatterna och klipper ner en del med gräsklipparen.

Läs mer i måndagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om