Färre lappades i Västervik 2018

Färre fick p-böter i Västerviks kommun 2018 jämfört med föregående år. Det visar statistik från Transportstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Antalet p-böter har minskat i Västervik det senaste året.

Antalet p-böter har minskat i Västervik det senaste året.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-01-17 06:00

2018 delades det ut 4 061 p-böter. Det är en minskning med knappt 700 utfärdade böter. Statistiken visar att ungefär 90 procent av de utfärdarde böterna i Västervik betalas.

Christer Ramström på kommunens samhällsbyggnadsenhet har ingen entydig förklaring till varför färre bilister lappats:

– En möjlig förklaring kan vara att vi under förra året genomförde ett försök med fri parkering med P-skiva på gatuparkeringarna i centrum. Det har blivit lättare att hitta en p-plats för kortare ärenden utan att behöva betala.

Enligt honom har man inte gjort några förändringar i tillsynen av kommunens parkeringsplatser.

Antalet parkeringsförsyndelser varierar kraftigt mellan länets kommunen. I topp ligger den största kommunen, Kalmar, följt av Västervik. I grannkommuner som Vimmerby och Oskarshamn delas det ut 1 175 respektive 2 466 böteslappar. Framförallt är det kommunerna med stora tätorter där det delas ut p-böter. I några kommuner, Högsby, Torsås och Emmaboda finns inga p-böter registrerade alls för 2018. I många mindre kommuner har man inga avgiftsbelagda parkeringar.

Försöket med gratis parkeringar i Västerviks centrum löper på, men vid nästa kommunstyrelsemöte ska politikerna få en redovisning av försöket. Då kan det avgöras om det blir en fortsättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om