Färre unga är långtidsarbetslösa

I februari i år hade 31 ungdomar i Västerviks kommun varit arbetslösa i längre än fyra månader. Sex av dem ingick inte i någon form av etablering.

I februari i år hade 31 ungdomar i Västerviks kommun varit arbetslösa i längre än fyra månader. Foto: Ellinor Harrysson

I februari i år hade 31 ungdomar i Västerviks kommun varit arbetslösa i längre än fyra månader. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-03-20 23:00

Cirka 5 000 ungdomar runtom i landet hade i februari i år varit arbetslösa i minst fyra månader i sträck, enligt färska kommunsiffror från Arbetsförmedlingen.

- Många av de ungdomar som fastnar i arbetslöshet har inte gått klart gymnasiet eller har en funktionsnedsättning. För ungdomar är det särskilt bekymmersamt att inleda sin arbetsmarknadskarriär med längre perioder av arbetslöshet, eftersom det har visat sig ge långsiktiga negativa effekter, säger Andreas Mångs, analytiker på Arbetsförmedlingen, till Nyhetsbyrån Siren.

Lägsta nivån på 10 år

Statistiken visar antalet ungdomar i åldern 16-24 år som varit öppet arbetslösa i minst 120 sammanhängande dagar. I Västerviks kommun handlar det om 31 personer, varav 25 ingår i etablering. Flest arbetslösa ungdomar i februari, 59 stycken, hade Kalmar, följt av Hultsfred som redovisade 39 stycken. Andreas Mångs påpekar att det kan finnas många som har en aktivitet som inte syns i statistiken.

- En stor del, 3.000 personer, är nyanlända inom etableringen som kanske läser svenska eller samhällsorientering, säger han.

Generellt ligger ungdomsarbetslösheten på en låg nivå.

- Den har gått stadigt neråt och i februari var det totalt 51.000 ungdomar inskrivna, vilket är den lägsta nivån på tio år, säger Andreas Mångs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om