De håller på traditioner på Vapengränd, men just Fars och Mors Dag kan vara känsliga dagar.
- Normalt sätt firar vi allt som går att fira, säger Fia Wilensjö på Vapengränd. Men Fars och Mors Dag tycker vi ska vara mer individuellt hur man vill göra beroende på hur traditionen är för var och en.
Hon menar att en del faktiskt inte har några barn alls, och en del har inga släktingar som brukar komma att hälsa på.
- Det är viktigt att vi respekterar hur var och en har det. Visst kommer vi att servera tårta till kaffet den dagen med vi gör ingen stor grej av det på boendet.
Men vill man komma och fira sin pappa på söndag hjälper personalen gärna till att även duka upp till fika i de egna lägenheterna om så önskas.
- Vårt motto här är att man ska få vara sig själv livet ut och inte bli påtvingad att delta i de aktiviteter vi gör. Vi erbjuder olika saker, men man väljer själv vilka fester och aktiviteter man vill delta i.
Nya traditioner som följer tiden
Arrangemangen måste även följa med tiden alla lever i.
- Vi utgår ifrån vilka de boende har för intressen vad gäller aktiviteter, men sedan måste man alltid förändra och hänga med i samhället. Vi har ju influenser från andra kulturer bland oss, och då kan något nytt firande också komma in, säger Fia Wilensjö.
Kent Andersson är från Mariefred men köpte en gård utanför Gamleby för fyra år sedan. Lagom hitflyttad fick han en stroke, och lever nu på Vapengränd.
- Jag har tre barn, två döttrar och en son, säger Kent Andersson. En av döttrarna kommer i morgon och hälsar på, men sonen bor 160 mil bort i Östersund, så han kommer nog inte.
Kents egna pappa var född 1923, och dog vid 88 års ålder. När han skulle bli firad på Fars Dag, var det snus och sött som gällde.
- Han var en riktig läckergom. Allt som var riktigt sött och gott gillade han. Så jag gav honom ofta choklad, godis eller snus, säger Kent Andersson.