Fascination av planeter och stjärnor

Mörka och stjärnklara kvällar är något som står högt på Bo Hedins önskelista. Han är nämligen ordförande i Gamleby Amatörastronomiförening och har som intresse att bland annat studera stjärnhimlen.

Eva Pettersson, Bo Hedin och Bo Söderberg är med i Gamleby Amatörastronomiförening. Mörka, stjärnklara kvällar samlas de för att bland annat titta på planeternas rörelse över stjärnhimlen.

Eva Pettersson, Bo Hedin och Bo Söderberg är med i Gamleby Amatörastronomiförening. Mörka, stjärnklara kvällar samlas de för att bland annat titta på planeternas rörelse över stjärnhimlen.

Foto:

Västervik2014-01-09 08:20


Ett stort intresse för rymden med alla dess stjärnor och planeter. Det är ungefär vad som krävs för att bli medlem i den förening som grundades 1977 av bland andra Bo Söderberg.
- Jag jobbade som NO-lärare på Åbyskolan då och i samband med att vi läste astronomi startade jag och fyra elever Gamleby Amatörastronomiförening.
Föreningen växte och i skolan gjordes en hel del arbeten som knöt an till astronomi. Ett enkelt teleskop köptes in och många blev fascinerade.
- Vi började fotografera systematiskt för att kunna följa planeters rörelse på stjärnhimlen. Det gick så bra att vi fick pris i tävlingen Unga Forskare. Tre eller fyra gånger var vi i Stockholm och visade våra arbeten.

Teleskopkväll
Föreningen består numera av ett 20-tal medlemmar. Alla med intresse för rymden, men med olika yrkesbakgrund.
- Vi vill gärna ha fler medlemmar, gärna yngre, men huvudsaken är att du är intresserad, säger Eva Pettersson, sekreterare i föreningen och fysiklärare på Gamleby Folkhögskola.
- Vi har köpt in ett nytt teleskop och brukar samlas några gånger per år för att studera stjärnhimlen. Nästa gång blir den 22 januari. Är det mulet träffas vi i folkhögskolan och lyssnar till en presentation om rymdsonden Voyager och Nobelpriset i fysik 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om