Fem frågor om vindkraften: "Håller i 25–30 år"

Hur länge håller ett vindkraftverk och hur viktig är egentligen vindkraften för Sverige? Vi ställde fem frågor till Martin Johansson, tillförordnad enhetschef på Energimyndigheten.

Martin Johansson är tillförordnad enhetschef på enheten Förnybar energi och samhälle på Energimyndigheten. Han menar att vindkraften kan hjälpa hela Europa att bli mer fossilfritt.

Martin Johansson är tillförordnad enhetschef på enheten Förnybar energi och samhälle på Energimyndigheten. Han menar att vindkraften kan hjälpa hela Europa att bli mer fossilfritt.

Foto: Pressbild

Västervik2021-05-22 08:00

Hur lång tid tar det för ett vindkraftverk att ”tjäna in” den miljöpåverkan det orsaker under tillverkning och uppbyggnad? 

Det finns inga enkla svar på den frågan. Allt som produceras påverkar miljön på olika sätt och vissa saker tjänar man aldrig igen, men ur ett livscykelperspektiv släpper vindkraften ut en procent av vad ett kolkraftverk släpper ut. Det är inte heller så att ett enskilt vindkraftverk bidrar till miljönytta, utan det handlar om att vi bygger vindkraft för att slippa importera el från till exempel kolkraftverk eller helt enkelt ha tillräckligt med el i framtiden. Det handlar också om var verket tillverkas. 

Hur länge håller ett modernt vindkraftverk? 

– Mellan 25 och 30 år. 

undefined
Sverige har redan mer vindkraft än Danmark.

Vilka erfarenheter har man dragit från länder där vindkraftsutbyggnaden kommit längre, som Danmark och Tyskland, när det gäller till exempel påverkan på närboende och effektivitet?

– Är det verkligen så att de kommit längre? Vi har redan mer vindkraft än Danmark, även om de haft vindkraft längre än oss. Vi har kommit längre på så sätt att man kan bygga vindkraft utan stöd, tack vare den effektivitet vi uppnått. Men de har gjort ett arbete kring social acceptans, som visar bland annat att lokalbefolkningen känner större acceptans om man kan dra lokal nytta av vindkraften, det är något vi kan dra lärdom av. 

Hur ser acceptansen ut för vindkraften där? 

– Det är en ganska stor fråga i båda länderna, och det är samma sak i Storbritannien. De har nått en punkt där det är svårt att fortsätta bygga vindkraft på land. Men man ska också komma ihåg att de var tidigt ute. Mycket av deras vindkraft är inte så effektiv. Idag kan vi bygga i skogsmiljö, det kunde man inte tidigare, och i och med att de blir större behöver man inte lika många. 

Hur viktig är vindkraften för att Sverige ska kunna ställa om till ett fossilfritt samhälle? 

– Det beror på vad som händer med kärnkraften. Målet är att vi ska ha 100 procent förnybar energi 2040, och om vi stänger ner kärnkraften är vindkraften väldigt viktig. Samtidigt pekar trenden mot att vi får en mer omfattande elanvändning i Sverige, och då blir det jätteviktigt att leverera mer el. Sedan kan man fråga sig, är det en svensk eller en global fråga? Ur ett europeiskt perspektiv kan vi hjälpa till att göra Europa mer fossilfritt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!