Fem miljoner avsätts till sanering

Under tisdagen hölls ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde för att få en uppdatering av arbetet med oljesaneringen i Flatvarp efter fartygsolyckan och för att ta beslut om hur mycket pengar som ska avsättas för arbetet.

En stor del av saneringsarbetet som är kvar kommer bestå i att göra rent från olja på stenar och klippor, något som kommer att göras med hjälp av bark som strös ut på stenarna. Den får suga upp oljan och kan sedan borstas bort.

En stor del av saneringsarbetet som är kvar kommer bestå i att göra rent från olja på stenar och klippor, något som kommer att göras med hjälp av bark som strös ut på stenarna. Den får suga upp oljan och kan sedan borstas bort.

Foto: Frida Westergård

Västervik2018-08-07 18:00

Västerviks kommun har nu, tillsammans med Valdemarsviks kommun, tagit över ansvaret från räddningstjänsten för att sanera efter oljeutsläppet från lastfartygen Makassar Highway som gick på grund utanför Flatvarp den 23 juli.

Under KS-sammanträdet beslutades att saneringen ska fortsätta utan avbrott.

– Det är viktigt att vi får det rent så fort som möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl.

– Det är miljö- och byggnadskontoret som får huvudansvaret och Ola Karlsson har fått i uppdrag att samla 20-30 frivilliga kommunanställda för att hjälpa till med arbetet.

Förutom detta har kommunen även anlitat en firma som specialiserar sig på just saneringsarbeten.

– Vi har avsatt fem miljoner kronor för det här arbetet. Det kommer vi sedan att återsöka från MSB, säger Tomas Kronståhl.

Vet ni om ni kommer ni att få tillbaks pengarna?

– Vi vet fortfarande inte exakt vem som kommer ta det ekonomiska ansvaret, men vi bedömer att det är så pass viktigt att det inte blir något uppehåll i arbetet att vi avsätter pengarna nu och så får vi ta den frågan sedan, säger Tomas Kronståhl.

– Men någon ersättning måste vi få, det var ju inte vi som orsakade olyckan.

Pengarna kommer att tas från koncerngemensamma satsningar i driftsbudgeten för 2018. Det kommer, enligt Tomas Kronståhl, inte innebära något avbräck i kommunens verksamhet.

– Vi ligger bra till ekonomiskt och nu har vi ett särskilt konto för allt som rör oljesaneringen så vi vet hur mycket vi ska begära ersättning för senare.

Det fortsatta saneringsarbetet beräknas ta en omkring en månad, kanske fem veckor.

– Nu handlar det mycket om att för hand göra rent stenar och klippor, så det är handkraft som behövs. Vi samordnar också arbetet med Valdemarsviks kommun och hjälps åt där vi kan, säger Tomas Kronståhl.

– Jag måste också säga att alla som varit i Flatvarp och hjälpt till har gjort ett fantastiskt arbete!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om