Fem procent av operationerna på Västerviks sjukhus ställs in

På Västerviks sjukhus får cirka 200 planerade operationer ställas in varje år. Den vanligaste orsaken uppges vara patientrelaterad, till exempel att patienten avbokar sin tid på grund av sjukdom.

Sjukhuschef Henrik Holmberg.

Sjukhuschef Henrik Holmberg.

Foto:

Västervik2017-02-24 09:00

Varje år opereras ungefär 5 000 patienter på Västerviks sjukhus. Cirka 4, 5 procent av de planerade operationerna, det vill säga runt 200 operationer, får dock skjutas upp. Enligt Henrik Holmberg som är sjukhuschef på Västerviks sjukhus är orsaken oftast patientrelaterad.

– De patientrelaterade strykningarna står för den allra största delen. Det kan vara att patienten inte kommer till operationen, att patienten har fått förhinder eller att patienten är sjuk.

Att planerade operationer får ställas in kan också bero på att akuta händelser kommer emellan.

– Det kan vara att det kommer in en olycka ifrån samhället, att någon insjuknar väldigt hastigt på våra vårdavdelningar eller på ett äldreboende. Då måste de opereras snabbt, säger Henrik Holmberg.

En annan orsak kan vara att sjukhusets egen personal blir sjuk.

– Är det för många sjukdomar på en gång så kan det bli resursbrist, säger Henrik Holmberg.

Malin Sjölander talar om en resursbrist där det inte finns tillräckligt med personal från början. Är det en anledning till att operationer får ställas in?

– Det är alltid en avvägning hur mycket personal och öppet utrymme man ska ha. Det finns tillfällen under året då vi definitivt känner att vi skulle vilja ha mer operationsutrymmen, men där i finns det förstås en begränsning emellanåt. Sedan kostar det pengar att ha utrymmen som inte används också.

Patienten blir drabbad

Att fem procent av operationerna ställs in varje år ser inte Henrik Holmberg som en anmärkningsvärd siffra.

– Strykningsproblematiken är som jag ser det inte så stor. Det som är jobbigt är förstås att patienten kan bli drabbad utifrån att man har fått en operationstid och tagit ledigt från sitt jobb. Det blir en samhällsekonomisk kostnad också.

Kostar det mycket för landstinget?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det skapar snarare en frustration för patienterna. Kostnaden är inte speciellt hög, men det är något vi får titta vidare på.

Henrik Holmberg skulle gärna se att det fanns fler tider för framförallt akuta operationer på sjukhuset.

– Den operativa verksamheten som vi bedriver på Västerviks sjukhus idag håller en mycket hög och god kvalitet. Som jag ser det är det inte aktuellt att minska på den, det är snarare så att vi ser ett behov av ytterligare akuta tider. Men vi har att rätta munnen efter matsäcken och tillgången till kompetens, det vill säga operationssjuksköterskor och narkossjuksköterskor är begränsad.

Hur stor andel av operationerna som genomförs idag är akuta operationer?

– Det vet jag inte. När man pratar om akuta operationer så finns det många olika tidsintervaller som man kan dela in dem på. Det är klart att en operation som ska ske inom tre timmar är mycket svårare jämfört med en patient som kanske ska opereras inom 24 timmar, då har man mycket längre tid på sig att hitta luckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om