Lotten Sunna, som har rötter i Gladhammar, var en av grundarna av Feministiskt initiativ. Idag, 15 år senare, är hon partiets socialförsäkringspolitiska talesperson samt sjätte namn på riksdagslistan. Hon har länge varit förknippad med pensionsfrågan, och berättar att det alltid varit ett ämne som legat henne varmt om hjärtat.
– Jag skrev en ganska omfattande rapport som släpptes 2016. Den handlar om att dagens pensionssystem hade goda initiationer när det lanserades, men att det på grund av många omständigheter inte fungerat bra. Alla får ut för lite i relation till vad man betalar in.
– Vissa grupper missgynnas extra mycket, vi har väldigt många fattigpensionärer. Mer än hälften av alla kvinnor får garantipension och det tycker vi inte är bra. Vi vill stärka den allmänna pensionen och minska klyftorna.
Vad kommer att hända vid båtmansstugorna i helgen?– Jag och partiledare GitaNabavi kommer att prata om vår politik och våra prioriteringar för folket. Man kommer att kunna ställa frågor och prata med oss om vår politik.
Vilka är era viktigaste frågor?– Vi har prioriterat fem stycken områden som vi ser som de viktigaste. Liv- och arbetsliv, med arbetstidsförkortning och pension. Sedan är det miljö- och klimatutmaningarna, mänsklig säkerhet, mäns våld mot kvinnor och asylrätten. Asyl är en mänsklig rättighet och den ska vi inte förhandla bort.
Under valåret 2014 syntes ni väldigt mycket i olika sammanhang, med missade riksdagsgränsen, vad talar för att ni ska lyckas i år?– Att vi inte syns lika mycket idag är inte ett medvetet val, de stora medierna har valt att inte skriva mycket om oss utan fokuserat på riksdagspartierna. Vi tycker att beslutet är märkligt, eftersom vi sitter i EU-parlamentet och fick över tre procent i förra valet. I år så är vår största resurs våra medlemmar i stället, så därför försöker vi att vara ute på gator och torg att träffa människor.
– Känslan är att det kommer väldigt mycket folk och lyssnar och är väldigt positiva. Förra valet hade vi 30 lokalföreningar, nu har vi över 100. Vi hade heller inga valsedlar ute i vallokalerna, vilket vi tappade mycket på. Men i år finns valsedlar och vi anser att vi har mycket bättre förutsättningar att komma in i riksdagen.
Vilket resultat ska till för att du ska känna dig nöjd efter valdagen?– Jag kommer inte vara nöjd om vi inte får över fyra procent. Men om det inte skulle bli så får vi acceptera det och jobba vidare, men riksdagen är det givna målet.