Fick ett nej – efter ett halvårs väntan

När en kvinna begärde ut handlingar från Västerviks kommun tog det ett halvår innan det till slut kom ett avslagsbeslut. Nu har kvinnan JO-anmält kommunen.

En kvinna vill att justitieombudsmannen tittar på handläggningen av ett ärende vid Västerviks kommunarkiv.

En kvinna vill att justitieombudsmannen tittar på handläggningen av ett ärende vid Västerviks kommunarkiv.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Västervik2019-01-09 06:00

Det var en kvinna som i maj 2018 vände sig till kommunarkivet för att få ut handlingar rörande några äldre, avlidna släktingar. Handläggningen drog ut på tiden, bland annat har ärendet bytt handläggare enligt anmälan. I november fick kvinnan beskedet att kommunen inte kunde lämna ut de önskade handlingarna.

Kommunens kanslichef Elisabet Olsson säger att handläggningen normalt ska inte ska ta så lång tid utan att rutinerna brustit. Hon lägger dock till att när den nyanställde kommunarkivarien började titta på begäran i höstas så visade det sig vara en omfattande akt, med svåra sekretessbedömningar. Det informerade man den sökande om.

– Vi vill och ska vara noggranna i våra sekretessbedömningar och vill inte riskera att lämna ut uppgifter som enligt lag är skyddade av sekretess, skriver Elisabet Olsson i ett mejl till oss.

Utöver JO-anmälan, som handlar om den långa handläggningstiden, så har kvinnan även vänt sig till kammarrätten för att få sekretessen hävd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om