Förra månaden ett fullmäktige då politikerna inte ens tycktes kunna komma överens om när man skulle dricka kaffe. Den rödgröna ledningen sattes på plats av oppositionen i flera voteringar. Budskapet var tydligt. "Tro inte att ni kan göra som ni vill, ni är inte längre i majoritet."
Den här månaden: En rödgrön ledning som efter lite lyssnande ställer sig bakom moderata förslag, och kristdemokrater som väljer kompromiss framför votering.
Ett tag såg det ut som att det skulle bli en kraftmätning mellan den rödgröna ledningen och oppositionen igen.
På dagordningen fanns budget och ekonomisk planering för 2019 – 2021.
Redan i juni antogs budgeten och planeringen, men eftersom det varit ett val därefter var man tvungen att låta även den nya majoriteten godkänna budgeten. Det öppnade för oppositionspartierna att damma av förslag från juni och testa om man hade bättre tur nu när de tre rödgröna partierna inte längre är i majoritet.
Moderaterna lade fram tre tilläggsyrkanden:
* Att ta fram en plan för hur näringslivsklimatet kan bli bättre. Innan mandatperiodens slut ska Västervik höra till topp 50.
* Socialnämnden ska redovisa hur nya särskilda boenden kan byggas centralt i Västervik och Gamleby.
* Barn- och utbildningsnämden ska redovisa hur en ny organisation kan införas för att ge bättre stöd til elever med särskilda behov.
Därefter följde Kristdemokraterna som lade fram två tilläggsyrkanden.
* Att se över hur småbarnsgruppernas storlek (1 – 3 år) kan minskas till max 12 barn i linje med skolverkets riktmärke.
* Ett förslag som handlade om handlade om handlkäggningstiderna för företag hos miljö- och byggnadsnämnden.
Efter en kort debatt, och en ajournering där partierna kunde prata ihop sig sinsemellan löste sig det mesta smidigt.
Socialdemokraterna gick upp i talarstolen, och hängde på de de moderata förslagen. Man villkorade det med några ändrade formuleringar. Moderaterna accepterade.
Kristdemokraterna drog tillbaka förslaget som rörde miljö- och byggnadsnämnden. Det kunde strida mot den kommunala likabehandlingsprincipen. När det gällde förslaget om småbarnsgrupperna antogs en kompromiss. Centerpartisten Conny Tyrberg föreslog att det ska utredas ytterligare. KD accepterade.
Budgeten kunde antas utan en enda votering.
Spelar det nya politiska läget in för kompromissvilligheten?– Ja, vi kommer att få arbeta mer tvärpolitiskt, säger kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S).
– Det är klart att det har betydelse, säger Maud Ärlebrant (KD).