Fick praktisera på världskända Cern

17-årige Lucas Vacha från Västervik kom nyligen hem efter en två veckor lång praktikperiod på det världskända partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz. Han fick både konstruera en modell som mätte myoner från rymden och träffa världskända forskare.

Lucas Vacha från Västervik var en av  24 svenska gymnasieelver som blev antagna till praktikplatsen.

Lucas Vacha från Västervik var en av 24 svenska gymnasieelver som blev antagna till praktikplatsen.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2018-06-26 20:00

Lucas Vacha gick precis på sommarlov efter sitt andra år på naturvetenskapliga linjen på Västerviks gymnasium. Under våren var han med i en kvalificeringstävling som årligen anordnas av Svenska fysikersamfundet. Tävlingen vänder sig till gymnasieelever i årskurs två och tre, och under tävlingens gång hittade han något intressant.

– När jag skulle kolla facit till tävlingen såg jag helt plötsligt en annons där Cern erbjöd praktikplatser till gymnasieungdomar.

Lucas bestämde sig för att söka, som det visade sig att nästan 400 andra svenskar också gjort.

– Ungefär en månad efter kom beskedet att jag var antagen, sammanlagt var vi 24 stycken från Sverige. Det var såklart jättekul.

Resan till Schweiz inleddes den tionde juni. Vid ankomst fick de träffa den pensionerande svenska fysikern Lennart Jirdén, som arbetat närmare 40 år på det stora laboratoriet. Lucas berättar att Lennart fungerade som en mentor åt gruppen under praktikperioden. Eleverna delades sedan in i grupper och arbeten fördelades ut, Lucas fick tillsammans med två andra i uppdrag att ta fram en kammare som skulle upptäcka myoner från kosmisk strålning i rymden. Som handledare fick de en grekisk forskare vid namn Despina.

– Modellen bestod av två metallskivor med flera glasskivor mellan dem. Mellan varje skiva fanns en fiskelina som höll ett korrekt avstånd. När myonerna (partiklarna, reds anm) sedan passerade skivorna så skulle de mätas, berättar Lucas.

Hur gick då bygget? Jodå, gruppen fick fram en fungerande modell.

– Det enda som var lite tråkigt var att det blev glapp i strömmen när vi skulle visa upp vårt arbete, så vi fick presentera vårt arbete på en annan modell.

Under praktiken fick eleverna besöka flera faciliteter på anläggningen. Bland annat fick de gå på föreläsningar av kosmologen Michael Doser och den svenska partikelfysikern Tord Eklöf.

– Jag stötte även på den kanske kändaste fysikern på plats, britten John Ellis, vilket var väldigt häftigt.

Hur var det att befinna sig på anläggningen?

– Det var ju hur coolt som helst. Jag kunde inte tänka mig att anläggningen skulle vara så enorm som den faktiskt var.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag vill plugga teknisk fysik och bli civilingenjör. Men efter resan har jag blivit väldigt intresserad av forskning, så vi får se.

"Modellen bestod av två metallskivor med flera glasskivor mellan dem. Mellan varje skiva fanns en fiskelina som höll ett korrekt avstånd", berättar Lucas Vacha.
"Modellen bestod av två metallskivor med flera glasskivor mellan dem. Mellan varje skiva fanns en fiskelina som höll ett korrekt avstånd", berättar Lucas Vacha.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!